Spänning i fantasi eller verklighet

Barnboksspalt Spänning i fantasi eller verklighet.
Publicerad 22 mars 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Spänning och känsla av obehag kan komma ur verkliga världen eller ur fantasins värld. Tre böcker med samma målgrupp, kring ung högstadieålder att döma av huvudpersonernas ålder, har tacklat detta ur väsensskilda vinklar. Uppföljaren till Den första flickan skogen möter som kom i fjor heter Flickan i de vindlande gångarna av Moa Eriksson Sandberg (Rabén & Sjögren). Hanna har flyttat från det lilla samhället och bor nu i Göteborg. På vinterlovet ska hon åka tillbaka, bo hos kompisen Jonna och träffa de andra gamla vännerna. Det finns ett par saker som gör att det känns lite oroligt i magen på Hanna. Innan hon flyttade satte en händelse skräck i ortens befolkning. En flicka i deras ålder våldtogs och mördades. Fallet klarades aldrig upp och rädslan bet sig fast hos både barn och vuxna. För Hanna finns det ännu en historia som inte avslutats, hennes relation till Janek. Är de ihop? Har det tagit slut för att de inte hört av varandra på länge? Hanna blir varse att tiden inte stått stilla. Kompisar har utvecklats åt olika håll, hon känner inte riktigt igen dem. Sabina gillar häftiga kläder, smink och fester, ska hon haka på eller stanna hemma i Jonnas soffa med en bra film och fredagsmys-fika?Det händer nya obehagliga saker på orten. En tjej som de inte känner mer än till namnet har försökt ta sitt liv. Hon lyckas inte utan ligger i koma på sjukhuset. En rad händelser får i flickornas ögon övernaturliga kopplingar och de är övertygade om att våldtäkten, mordet och självmordsförsöket hänger ihop och att de måste försöka lösa mysteriet.

En helt annan typ av spänning innehåller novellerna i Liksom helt magiskt av Mårten Melin (Rabén & Sjögren). Det är tolv noveller med inslag av övernaturliga väsen eller företeelser. Här finns den åldrade Amor som kör runt i en öppen sportbil och skjuter med pistol istället för pilbåge, tjejen som förälskar sig i den undersköne killen i rullstol och Älvan som straffas för sin samvaro med människorna och hämnden som drabbar den passivt mobbande tjejen vars kompis mormor är en häxa för att nämna några. Det är lättläst, utmanande, tänkvärd och roande läsning.

Spänning av annat slag väntar i Spring så fort du kan av Sofia Nordin (rabén och Sjögren), en fristående fortsättning på En sekund i taget som kom förra året. Då fick läsaren följa Hedvig när febern och döden drabbade alla. Hon fick, likt en nutida Robinson Kruse, försöka hitta mat och vatten ute i skogen dit hon tagit sin tillflykt undan smittan. Nu får vi i Spring så fort du kan följa Ante. Även han övergav familj och vänner och rusade ut i vildmarken. Några månader har han nu levt i sitt primitiva vindskydd, ätit nötter, frusit, känt sig rädd, eländig och ensam och tänkt på allt som var tidigare, när han plötsligt hittas av Hedvig och Ella. De har slagit sig ner på en bondgård som fungerade som besöksgård för skolor i trakten före febern. Ante sällar sig till dem. På gården finns kor, hästar och höns. De gör stöldraider in i samhället och stormarknaderna, för att hämta konserver och torrvaror. Plötsligt en vinterdag står det en stor nygjord snögubbe mitt på parkeringsplatsen. Det finns alltså fler…

bild 1/3
Spring så fort du kan
Flickan i de vindlande gångarna
Liksom helt magiskt
Spring så fort du kan
Flickan i de vindlande gångarna
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.