Är det nyttigt att lura folk?

Opinion Fredsaktivister från föreningen Yes Men Sweden lurade många med ett falskt pressmeddelande för ett tag sedan.
Publicerad 24 mars 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

 Det hävdades att aktivister brutit sig in på Inspektionen för Strategiska Produkter, myndigheten som har hand om Sveriges vapenexport, och fått tag på känslig information. Kontaktnumret i pressmeddelandet gick till en av aktivisterna, Pelle Sunvisson, som låtsades vara direktör när han svarade.Problemet som illustrerades var att medierna numera har så dåligt med resurser att det slarvas med att kontrollera källor. Sunvisson ville få folk att reflektera kring huruvida något verkligen lät sannolikt och sant och att man bör tänka efter och dubbelkolla uppfattning.Det var kanske lite tråkigt för myndigheten, vars trovärdighet fick sig en knäck utan att de gjort fel. Men Sunvission har i och för sig rätt: vi har blivit alldeles för okritiska mot information generellt. Att det gick så lätt att lura en organisation som TT är självfallet inte bra. Internetjargongen är gravallvarlig och folk trycker gärna blixtsnabbt på en knapp och dela information som upprör, utan en tanke på att det kan vara sarkasm. Att det finns fler och fler skämtsidor som parodierar nyheter kommer att bli ett problem för den som inte tänker kritiskt. Sunvisson säger i en intervju att han tror det är bra för samhället att man går på sådana bluffar och att hans organisation Yes men Sweden kommer att genomföra fler aktioner. Dags att tänka efter före, alltså. Martina Jarminder

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.