Passiv rökning farligare än man trott

ledare Som en person som värnar om individens rätt att göra egna val, även om det inte är val som motsvarar vad majoriteten väljer, har jag tidigare tyckt att rökare måste få syssla med detta fritt utomhus.
Publicerad 30 mars 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Att inte röka inomhus handlar om att miljön för ickerökare förpestas såpass på ett kafé eller på en pub att det inte är värt den dåliga luften och lukten, eftersom att rökare oftast kan gå utanför dörren för att röka. Men en viktig princip är att frihetens gräns är vid någon annans frihets gräns. Om det du gör skadar någon är det inte längre självklart att du ska få lov att göra det. Det börjar luta lite åt att det är så med rökningen. Den medicinska tidskriften The Lancet har sammanställt 11 större studier om effekten av passiv rökning. Sammanställningens upphovsmän, bland annat Jasper Been vid Maastricht University Medical Centre i Nederländerna, menar att skillnaderna i folkhälsa mellan ställen som tillåter rökning på allmän plats och de som inte gör det är så stora att det bör förändra rökningens ställning. Störst skillnad blir det för barn: antalet astmasjuka minskar med tio procent och färre barn föds för tidigt om de inte utsätts för passiv rökning. Det är inte rimligt att ett njutningsmedel ska skada andras hälsa. Sverige är ett av de länder som inte har förbjudit rökning på allmän plats. Om hälsokonsekvenserna är lika svåra i Sverige, så kan det vara så att vi bör tänka om angående rökningens plats i det offentliga rummet. Martina Jarminder

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.