Annons

Skånska körens visor nytolkas på Markan

Hässleholm Gränser kommer att korsas och kontrasterna lär bli stora på Markan på lördag kväll. Den skånska visskatten i pop-, indie- och metalstuk.
Hässleholm • Publicerad 10 april 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Efter insläppet klockan 18.30 kommer även publiken var mer blandad än vanligt på Markan. Yngre rockfolk blandas med folkmusikens lite äldre målgrupp. Om vi tillåter oss att generalisera lite.– Ja, det här samarbetet mellan Skånska kören och Markan är bland det roligaste jag har gjort. Att lägga konserten på just Markan ger en bra kontrast till det hela, tycker Markus Bengtsson som håller i trådarna från Markans håll.

Just nu repas det för fullt på Markan. – Ja, bland de band som nappade på idén om det här gränsöverskridande musikprojektet är det nog bandet Haoma som haft längst väg att gå från sin genre. De spelar hård riktigt tung rock. Tänk dig Black Sabbaths musik men i långsammare tempo och tyngre. Haoma sjunger sällan och gör de det så blir det på engelska. Just därför ska det bli intressant att höra deras tolkning av skånsk visa, säger Markus Bengtsson.Skånska kören hade sin sista repetition inför arrangemanget den 2 april.

Annons

Eva Andersson i kören berättar att hon och Markus Bengtsson träffades under ett möte med Hässleholms kommun med anledning av stans 100-årsjubileum.– Syftet med Skånska kören är ju att sprida de gamla bevarade visorna som är en del av vårt kulturarv till fler människor. Markus nappade direkt på idén om att låta ungdomar spela våra visor utifrån sin genre. Sedan kommer deras framträdanden varvas med att vi sjunger visor på scen, säger Eva och berättar att alla körmedlemmar gått inför projektet med liv och lust.

Bodil Andersson leder kören och spelar dragspel och gitarr som ackompanjemang. Alla i kören nickar samstämt på frågan om de ser fram emot den ovanliga konserten på lördag.Markus Bengtsson har också hög förväntningar.– Jag har funnits som ett stöd för banden men inte gått in och styrt dem. Därför ska det bli mycket intressant och höra vad de de kommer med. Vem vet Skånska kören kanske får en ungdomssektion på kuppen!

bild 1/2
Cheops Cave ska spela folkvisor. FOTO: Eva Sandström/arkiv
I vanliga fall leds Skånska kören av Christer Lundh  men just nu är det Bodil Andersson som gör det. Foto: Katarina Bexell
Cheops Cave ska spela folkvisor. FOTO: Eva Sandström/arkiv
I vanliga fall leds Skånska kören av Christer Lundh  men just nu är det Bodil Andersson som gör det. Foto: Katarina Bexell
Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons