Annons

Okänd räddare hjälpte honom över staketet

Fotboll På några minuter förbyttes fotbollsfesten till en katastrof för Liverpoolsupportern Richard Moore.
Sport • Publicerad 15 april 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Richard Moore har fortfarande svårt att se på bilden där hans vän Marian McCabe kläms ihjäl mot stängslet. Foto: Stefan Sandström
Richard Moore har fortfarande svårt att se på bilden där hans vän Marian McCabe kläms ihjäl mot stängslet. Foto: Stefan Sandström

Publicerades ursprungligen den 15 april 2014.

Annons

Annons

Fakta:Fakta: Hillsboroughkatastrofen

Hillsboroughkatastrofen inträffade den 15 april 1989, och 96 Liverpoolsupportrar omkom och 766 skadades. Efterspelet till katastrofen har blivit en segdragen historia eftersom de första offentliga uppgifterna om att olyckan helt och hållet berodde på supportrarna var felaktig. Dessutom beskylldes supportrarna av tidningen The Sun för att ha varit våldsamma mot räddningspersonal och att de skulle ha rånat skadade och döda personer. Detta var grova lögner och medförde att The Sun tappade en upplaga på 200 000 till dagens på cirka 10 000.

Utredningarna som gjordes då friade också polisen från ansvar, men i efterhand har det visat sig att vittnesmål ändrades av polisen för att passa dem bättre. Det har också framkommit att 41 personers liv hade gått att rädda om de hade fått hjälp i tid.

Familjerna till de drabbade har dock hela tiden kämpat för att få fram den riktiga sanningen, och i september 2012 publicerades en rapport som friade supportrarna helt och hållet och istället lade skulden på polis och myndigheter som försökt mörklägga sina egna misstag och lägga skulden på Liverpoolsupportrarna.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons