(1) av 25 pizzerior belönad med Smiley

Hässleholm – Beklämmande att det inte blir bättre.
Det säger miljöchef Sven-Inge svensson efter miiljökontorets inspektion av 25 pizzerior i kommunen.
Bara en av de 25 fick kommunens ”Smiley”, för god hygien.

Under våren har mijökontoret gjort oanmälda inspektioner av pizzerior i Hässleholms kommun. Total gjordes 25 inspektioner.

Det som kontrollerades var råvaror och förpackningsmaterial, förvaring och hantering av livsmedel där man särskilt tittade på hantering av glutenfria pizzor, rengöring, temperaturer, personlig hygien, spårbarhet av oxfilé samt information och redlighet.
Redlighet innebär att den som köper en pizza ska kunna lita på att de verkligen får de råvaror och ingredienser som är angivna på menyn.
– De flesta avvikelserna gäller temperatur, i kyl, frysar och vid varmhållning som ofta var för hög respektive för låg, kommenterar en av miljöinspektörerna som gjorde inspektionerna.

När det gällde felaktiga produkter, att det som serveras ska vara det som står på menyn, noterades att 16 av de 25 pizzeriorna bytt ut fetaost mot salladsost.
– Ibland rör det sig om ren okunskap vid inköp av fetaost, konstaterar livsmedelsinspektören.

Fem pizzerior hade bytt ut oxfilé mot annat nötkött, oftas bogrulle av nötbringa. Två pizzerior hade bytt ut parmaskinka till annan skinka, övriga 23 pizzerior hade antingen slut på parmaskinkan (två stycken) eller hade det inte på menyn.
Vid inspektionen krävde man också in handelsdokument för tre månader av inköpt oxfilé. Sjutton kunde visa korrekt dokumentation, fyra visa dokument att det var inköpt annat nötkött än oxfilé, fyra pizzerior kunde inte visa upp något dokument på inköpt oxfilé.
De 25 kontrollerade pizzeriorna hade från två upp till 11 avvikelser på det man inspekterade. Uppföljande inspektioner ska göras.
Det var bara Pizzeria Montenegro i Hässleholm som fick förnyad Smiley. De övriga 24 har ingen Smiley.
Det uppdagades också att tre av pizzeriorna bytt ägare sedan förra inspektionen.
– Det här resultatet visar behovet av inspektioner, säger miljönämndens ordförande Agne Nilsson.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...