Annons

Ekegården byggs om efter brister i miljön

HÄSSLEHOLM Politikerna skickar vidare till kommunstyrelsen.
Hässleholm • Publicerad 2 maj 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Nu ska semensboendet Ekegården i Hässleholm  byggas till. Foto: Stefan Sandström/Arkiv
Nu ska semensboendet Ekegården i Hässleholm byggas till. Foto: Stefan Sandström/Arkiv

Omsorgsnämnden och förvaltningen framhåller, att detta är en viktig fråga som nu ska överlämnas till tekniska utskottet i kommunen, efter tillstyrkan i nämnden. – Ekegården byggdes under en tid med andra krav och förutsättningar, säger omsorgschefen Annika Andersson. Sedan den blivit ett boende för dementa, har de praktiska och dagliga förhållandena förändrats på olika sätt.

De erfarna omsorgspolitikerna Kerstin Andersson (C) och Rolf Delcomyn (S) från nämndens arbetsutskott håller helt med:– Någonting måste göras, så fort det finns möjlighet. Vi vet hur läget är.Annika Andersson berättar, att där, till exempel, inte finns någon lokal för en boende, som kanske fyller 90 år, att kunna fira tillsammans med en grupp anhöriga i. Folk hänvisas in på ett ”vanligt” rum.– Vi har haft högläsning för boende där, men där finns ingen lämplig lokal för detta heller. Det är en hel del som saknas på Ekegården i dag.Ekegården är ett särskilt boende för personer med demenssjukdom. Där finns fyra olika avdelningar, med tio personer på varje. Avdelningarna ligger på två olika plan. Fastigheten ägs av den privata koncernen Kunskapsporten från Malmö.Ända sedan 1998 har det pratats och diskuterats om de lokalmässiga bristerna i arbetsmiljön samt avsaknaden av gemensamhetslokaler för både boende och personal. År 2001 fattades beslut om att åtgärda bristerna, men det beslutet återtogs på grund av en annan prioritering. Behoven blev åter aktuella 2007.Om- och tillbyggnaden prioriterades inte i budgetberedningen inför 2009. Det då aktuella ärendet avslutades i kommunledningskontorets diarium.

Annons

I källaren finns ett litet ”personalrum”, där mat kan värmas i en mikrovågsugn. Ingen annan möjlighet ges. Vatten måste hämtas på en toalett. Det går inte att diska. Var och en får bära tillbaka disken till sin egen avdelning. Liknande förhållanden gäller på andra våningen. Konferensrum för arbetsplatsträffar saknas. Gemensamhetslokaler saknas för stimulering och gemenskap tillsammans med de boende.Arbetsmiljöcontrollern Folke Lindgren har på uppdrag av Ekegårdens enhetschef (föreståndare) Lisbeth Grip gjort en bedömning av vissa lokaler och användning av dessa ur arbetsmiljösynpunkt. Han har tagit upp många olika punkter i sin rapport.Politiker och omsorgschef betonar, att Ekegårdens standard berör både de boende, personalen och de anhöriga till de demenssjuka.

Chefen Annika Andersson och verksamhetschefen Maria Elfblad skriver till omsorgsnämnden, att fastighetsägaren Kunskapsporten genom personalen på Ekegården har förstått, att det finns behov av ombyggnad och tillbyggnad. Folk på Kunskapsporten har ställt sig positiva till detta:”De har även tagit fram förslag på om- och tillbyggnad som verksamhetsansvariga fått ta del av. För en fortsatt diskussion kring Ekegården behöver tekniska avdelningen involveras. Men det förutsätter också, att det finns en politisk vilja att slutligen åtgärda de brister som finns i verksamhetslokaler som tillgodoser brister i arbetsmiljön och möjlighet för att kunna erbjuda en individanpassad demensomsorg av god kvalitet.”En tillbyggnad av ytterligare en eller två avdelningar på Ekegården har också nämnts under de redan nu flera år långa diskussionerna.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons