Annons

Surrar för bi-ologisk mångfald

Hässleholm Murarbin har egna holkar i Börjes och Ingegerds trädgård.
Hässleholm • Publicerad 20 maj 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Börje Johansson har tidigare arbetat som ergonom och växt- och jordbruks rådgivare i Kristianstad och han har sysslat med bisjukdomsbekämpning. För två år sedan satte han och Ingegerd Nilsson upp ett par holkar vid garaget med små kryphål för binas skull.

– Här flyger det in murarbin i många olika storlekar. De gör stor nytta i trädgården med pollinering av korsblommiga växter som inte är självpollinerande, berättar Börje Johansson.– Folk reagerar självklart när vi säger att vi har massor av bin hemma, men vi får förklara att våra bin inte sticks. De är inte intresserade av det utan fokuserar enbart på pollineringen, säger Ingegerd Nilsson.

Annons

I äppelträdet hänger en holk som ännu inte är bebodd medan det vid garaget finns två holkar där murarbina flyger ut och in.– Bina är smarta och lägger ägg och pollen om vartannat i hålen. De ägg som kläcks först är närmast utgången och de som föds då är oftast hanar som får i uppdrag att flyga ut och leta upp nya bon. berättar Börje Johansson.I trädgårdsrabatten är det också full aktivitet och små hål där arten grävarbin tar sig in och ut.– Vid första titt kan man tro att det är svartmyror men dessa hålen behöver inte tätas igen med bekämpningsmedel. Överlag tycker jag att man ska vara selektiv med bekämpningsmedel och det gäller att veta vad man gör.

Pål Axel Olsson forskar vid Lunds universitet med inriktning mot mark- och växtekologi. Han tycker absolut att biholkar är ett bra sätt att öka den biologiska mångfalden på.– Många vildbin är aktiva tidigt på våren eller på högsommaren, därför är det viktigt att det finns blommor under hela säsongen. Det är bra om man kan skapa en stimulerande miljö för vilda växter, till exempel genom att så en liten äng med någon ängsfröblandning eller har en gräsmatta som inte klipps så ofta. Bäst blir det om marken är fattig på kväve och fosfor för då kan de blommande örterna bättre konkurrera med gräsen, säger Olsson.Han är liksom Börje Johansson av åsikten att användningen av bekämpningsmedel bör minska, om det överhuvudtaget behövs.

– Det är dumt att använda bekämpningsmedel när det inte behövs. Det är oftast inga problem med myror i trädgården, det är när myrorna kryper in i huset som det vållar bekymmer. Det stora problemet i trädgården är snarare den spanska skogssnigeln, säger han.

bild 1/2
Det råder full aktivitet i rabatten när grävarbina kryper in och ut ur hålen med pollen. Foto: Stefan Sandström
Börje Johansson och Ingegerd Nilsson värnar om biologiska mångfalden i sin trädgård och har satt upp en holk i äppelträdet för binas skull. Men det är än så länge obebott. Foto: Stefan Sandström
Det råder full aktivitet i rabatten när grävarbina kryper in och ut ur hålen med pollen. Foto: Stefan Sandström
Börje Johansson och Ingegerd Nilsson värnar om biologiska mångfalden i sin trädgård och har satt upp en holk i äppelträdet för binas skull. Men det är än så länge obebott. Foto: Stefan Sandström
Andreas Jönsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons