ser positiva tendenser och fler betalande besökare i djurparken. Samtidigt fortsätter diskussioner med externa intressenter som kan tänka sig att sköta driften för anläggningen. Nu på fredag invigs den nya lekplatsen. Foto: Tobias Lagerholm

Antalet besökare ökar på Skånes djurpark

jularp Efter flera års mörker ökar besökssiffrorna på Skånes djurpark igen. Samtidigt presenterar djurparksledningen flera nyheter inför högsäsongen.
– Nu pekar det mest uppåt, säger Karin Wikström, chef på Skånes djurpark.

Djurparken är fortfarande långsiktigt hotad ekonomiskt. Men det innebär inte att det saknas positiva tendenser. Det beskedet gavs på en pressträff i Jularp under tisdagen.
Dessutom meddelades hur Sven Astells miljon ska användas. I februari kunde Skånska Dagbladet berätta hur 91-årige lantbrukaren och före detta entreprenören Sven Astell skänkte en miljon kronor till djurparken.

Sven Astell skulle egentligen ha varit på plats i går men hade fått förhinder.
– Sven (Astell) tog själv kontakt med landshövdingen för att meddela vad han ville göra. För hans pengar har vi renoverat staket och snyggat upp. Framförallt har vi också köpt in en helt ny lekplats vid entrén och byggt om hjortstugan till ett kaffé. Det är de två stora investeringarna, sade Karin Wikström.

Djurparken vill erbjuda fler offentliga matningar av sälar, älgar och björnar för att besökarna ska komma så nära djuren som möjligt. Just avståndet till djuren är något som djurparken ofta får kritik för.
– Många tycker att vi har för stora hägn men stora hägn är också bra eftersom djuren mår bra i en sådan miljö, säger Karin Wikström.
Andra nyheter för sommaren är att djurparken kompletterar sina dagläger med nattläger för ungdomar från tio år och uppåt.
– Djuren blir mer nyfikna på besöknarna i mörker. Det märker jag själv när jag tjänstgör under kvällstid, säger djursamordnaren Carl Bratt.
– Djur som ugglor och grävlingar blir mer aktiva och i bästa fall kan man höra vargarna som ylar, säger Carl Bratt.

Under årets första fem månader har 35 747 personer passerat genom djurparkens entrégrindar. Det går att jämföra med dryga 30 000 besökare vid motsvarande tid ifjol.
Hittils har åtta kommuner nappat på den vädjan som landshövding Margareta Pålsson, tillika ordförande i Skånes djurparks stiftelse, slängde ut i vintras. Nämligen att stötta djurparken med en krona per invånare. Men flera kommuner har också sagt nej.
– Vi trodde heller aldrig att alla kommuner skulle välja och stötta oss. Men vi hoppas att Malmö vill gå in med medel. Det skulle betyda mycket, säger Karin Wikström.

×