Annons

Händelserna på Norra Skåne diskuterades

HÄSSLEHOLM 200 journalister, representanter för allmänheten och några politiker samlades i kulturhuset i Hässleholm på lördagen.
Hässleholm • Publicerad 15 juni 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

200 journalister, representanter för allmänheten och några politiker samlades i kulturhuset i Hässleholm på lördagsmorgonen. Under närmare sju timmar lyssnade de närvarande på seminarier och paneldebatter med fokus på pressfrihet och journalistisk granskning av kommuner och lokalpolitiker. Bakom evenemanget stod Föreningen Grävande Journalister (FGJ).– Det var rörande att så många läsare och ortsbor dök upp, säger Terje Carlsson, ordförande för FGJ.Han fortsätter:– Vi släpper inte frågan, snarare tyder allt på att det finns mer som inte kommit fram. Efter sommaren återkommer vi.

Men Terje Carlsson är besviken över utebliven respons från lokala makthavare. 61 politiker i Hässleholm var inbjudna. Bland dem kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (m) – som tackade nej. Bara en handfull anslöt och Norra Skånes koncernledning fanns inte heller representerad.Terje Carlsson underststryker att han inte vill ha någon uttalad uppfattning om hur det gick till då Norra Skånes tidigare kommunreporter, Berit Önell, tilldelades nya arbetsuppgifter och före detta nyhetschefen Anders Kauranen i protest lämnade sitt uppdrag.– Men jag kan säga att inget som kom fram idag tyder på annat än att det funnits ett samband. En koppling som gått från kommunpolitikerna till tidningsledningen och slutligen till chefredaktören. En koppling som lett till att en reporter plockats bort.

Annons

Sedan tillägger han att det var synd att chefredaktör Mimmi Karlsson Bernfalk inte närvarade under dagen. 30 mil runt Vättern, ett sedan tidigare inplanerat cykellopp, satte stopp för hennes medverkan. Istället visades en 15 minuter inspelning då hon svarade på Terje Carlssons frågor.

För den som följt händelserna på Norra Skåne innebar filmen ingenting nytt. Mimmi Karlsson Bernfalk vidhåller att det rör sig om ett rent personalärende. Hon hävdar bestämt att ingen politiker har kunnat påverka innehållet i Norra Skåne.Anders Kauranen och Berit Önell skildrade ett helt annat händelseförlopp inför det fullsatta auditoriet.– Jag fick mycket beröm av Mimmi för mina artiklar. Men i april vände allt, sa Berit Önell.– Skriver vi för 50 politiker eller 50 000 läsare? frågade Anders Kauranen retoriskt.

bild 1/5
Från vänster:  Helena Giertta (chefredaktör Journalisten)
Från vänster:  Helena Giertta (chefredaktör Journalisten)
Nils Hansson (ansvarig utgivare för Uppdrag granskning)
Josephine Freje (grävchef Faktum)
Anders Kauranen och Berit Önell (Norra Skåne.)FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Från vänster:  Helena Giertta (chefredaktör Journalisten)
Från vänster:  Helena Giertta (chefredaktör Journalisten)
Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons