Annons

Kulturen växer på Malmöfestivalen

Malmö Årets Malmöfestival innehåller mer kultur – och fler scener.
Publicerad 17 juni 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

– Förra året hade vi ungefär 130 programpunkter, i år har vi runt 160 förutom Blå Båten som blir vår nya humorscen (se artikel här nedan), säger Lena Wolmner, ansvarig för kulturprogrammet.Malmöfestivalen firar trettio år i år.– Vi har därför bjudit in fler internationella akter än vad vi brukar, bland annat från Nya Zeeland, Australien, Argentina, Mexico, Finland, Norge och Frankrike.I programmet finns en stor bredd av dans, litteratur, film, humor, cirkus, vandringar och debatter. – Det är viktigt att det är lättillgängligt men vi kommer även att ha akter som utmanar och som ger en tankeställare eller en aha-upplevelse, säger Lena Wolmner.

Programmet innehåller även fler barn- och ungdomsakter.– Vi har utöka barnområdet till dubbelt så stort. Vi kommer att ha kvar workshops, teater, pyssel och musik. Men även ha en nytt område som har mer fysiska aktiviteter. där man ska kunna klättra och köra en hinderbana, säger Pella Ström, festivalgeneral.Festivalen har även ett samarbete med Ung Scen Öst, Riksteatern, som gör föreställning ”Det är dyrt att vara fattig”. Finlandsinstitutet dimpa ner i Malmö för första gången med både en utställning och ett författarsamtal. Även Svenska Filminstitutet finns på plats.– Vi har även flera akter på olika språk. Men vi har även flera akter som inte kräver något språk, till exempel cirkus, körsång, dans och burleskshow, säger Lena Wolmner.Malmöfestivalen får även besök av några personer som inte kommer till staden så ofta.– Pernilla August kommer att vara med i Petri sångare och läsa ”Förklädd Gud”. Och Samuel Fröler gör monologen ”Du är väl googlebar min vän”, säger Lena Wolmner.Gästar gör även Michael Dahlen, ekonomiprofessor på Handelshögskolan i Stockholm.– Han släppte i mars romanen ”Livet på Mars” och har tidigare skrivit om seriemördare i USA.

Annons

Rosa Liksom, som är en stor författare och konstnär i Finland, kommer att ha en utställning med foton av kvinnor tagna i burka i typiska finska miljöer, och författarsamtal.Rickard Söderberg, från Malmö Opera, kör en akt med vänner.– Han tar bland annat med sig Sanna Nielsen som kom trea i Eurovision.Konstgruppen Ful ger en antinationalistisk kabaré om europeisk migrationspolitik.– Där kommer The Knife att agera husband, säger Lena Wolmner.Det blir även världspremiär för Full Patte, med systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf, som just nu visas på SVT Flow.

I år har fler scener tillkommit, berättar Pella Ström.– Blå Båten, cykelbryggan vid kanalen, som ska heta Oasen. Det är inte klart vad vi ska göra där än men vi kommer att ha den i samarbete med Babel. Upp till dans heter en annan som ska vara vid Bastion Vänersborg, mittemot Elite Hotel Savoy. Det är för alla föreningar som jobbar med dans och rörelse. De har frågat efter en plats i väldigt många år. Det blir allt från line dance till tango till salsa, samba och zumba.

På en liten scen vid Kungens servering på Stortorget kommer osignade band, eller halvt signade band, att få uppträda.– Vi kommer att ha en tävling på Facebook för att döpa scenen. Scenen har vi i samarbete med Hundred Songs, säger Pella Ström.Fler större akter kommer att släppas i slutet av juli.

Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons