Gustav Fridolin

Hållbar dag hyllades

WANÅS Dadi Thorsteinsson tog en smakbit av gårdens eget kött och sa:
– Jag skulle faktiskt bara hit och titta på slottet och så var det den här fantastiska tillställningen.
Den ”fantastiska tillställningen” han syftade på var En hållbar dag på Wanås.

Provsmakning av ekologiskt kött från gården var bara en av många aktiviteter som Thorsteinsson och de övriga besökarna kunde ägna sig åt på Wanås under gårdagen.
Med En hållbar dag invigde Wanås årets Sustianable Energy Week, en vecka som på olika platser runt om i Europa går ut på att belysa hur man kan leva mer hållbart och klimatsmart.

– Det här är enormt viktiga frågor, konstaterar Baltzar Wachtmeister, vd på Wanås gods, och nämnde förnyelsebara energikällor.
– Det är något jag vill använda i driften, men det behövs mer stöd och hjälp.
Wachtmeister lyfte fram ett amerikanskt uttryck som fritt översatt betyder ”du kan inte vara grön med röda siffror”, vilket innebär att det krävs god ekonomi för att kunna driva en miljövänlig verksamhet. Alltså är det viktigt att det lönar sig för företag att fokusera på hållbarhet och klimatsmart verksamhet.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin invigningstalade och han hyllade Wanås verksamhet. Godsets starka miljöprofil fick givetvis lovord av Fridolin och han delade även ut beröm till Wanås Konsts arbete med att erbjuda kultur till skolelever.
Kulturen är ett viktigt redskap för att få eleverna att släppa tankarna fria, vilket i sin tur ökar möjligheterna att lyckas bättre inom de ”traditionella” skolämnena som matematik och svenska, påpekade Fridolin.
Hur ser du på den här dagen?
– Den betyder jättemycket. Det här är oerhört viktigt, säger Fridolin, som har ett fullspäckat schema med en allt intensivare valrörelse.
– Målet är att det bästa valresultatet någonsin för Miljöpartiet, säger Fridolin.

För Fridolin personligen är en ministerpost i högsta grad inom räckhåll och han vet vilket område han vill rikta in sig på.
– Jag vill vara med och vända utvecklingen i skolan. Jag har min yrkesbakgrund inom skolan och det är något jag verkligen brinner för.
När Fridolin hade talat kunde besökarna välja mellan en uppsjö aktiviteter och föreläsningar. Bland annat var Hans-Inge Reimers från Hästveda Solcellspark på plats och berättade om egen elproduktion.

Workshops för barnen, gårdsvandring, konstrundan och elcykelturer fanns också på programmet.
Och så provsmakning av Wanås ekologiska kött.
Dadi Thorsteinsson slukade ännu en bit och slog fast:
– Det här är bland det godaste jag har smakat.

Dagens fråga

Brukar du fika varje dag?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×