Annons

Elise vann SM-brons på 400 meter häck

Friidrott Kanske har Haisaren hittat en ny favoritgren.
Hässleholm • Publicerad 3 augusti 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

För Elise Malmberg från Hässleholms AIS stod valet mellan final på 400 meter häck eller längdhopp då SM i Umeå avslutades på söndagen.– Då finalerna gick nästan samtidigt fick jag välja. Kände att medaljchanserna var bättre på den långa häcken än i längdhopp, säger Elise som i fjol tog ett silver i den senare grenen på SM som då avgjordes i Borås.– Tycker att bronset i häckloppet visade att jag valde rätt.

Elise kände sig ganska sliten vid SM-tävlingarna då hon kom hem från junior-VM i USA i tisdags. Då det är nio timmar som skiljer mellan Eugene i delstaten Oregon vid Stilla Havskusten och Sverige tar det sin tid innan kroppens klocka ställts om.Därför var det kanske inte så konstigt att Elise ”bara” hoppade 5,80 i kvalet i lördagens längdkval och tog sig till söndagens final som sista tjej. Det ska nämnas att Haisfriidrottaren hoppade hela 6,32 i fjolårets SM-final.– Hade räknat med att hoppa längre men jag hade inte den rätta studsen i benen, menar Elise som därför satsade på 400 meter häck i stället.

Annons

– Det var bara tio anmälda i grenen och då åtta gick vidare så bevakade jag mest min finalplats i försöken.I finalen hade Elise bana sju och hängde på ytterbanans löpare direkt.– Såg inte de andra som sprang bakom mig förrän vi gick in på upploppet. Där såg jag att jag låg femma och på de sista meterna kunde jag springa förbi ett par tjejer och knipa tredjeplatsen.– 400 meter häck är en svår gren då det inte är lätt att veta i vilket tempo man ska springa i. Springer man för fort och blir trött så är det kört. Men jag hade tydligen disponerat loppet rätt då jag hade krafter kvar på slutet.Elise kapade dessutom sitt rekord på distansen rejält då hon sprang in på 50,41 vilket är hela sex tiondelar bättre än hennes tidigare bästatid. Mot segrande Frida Persson (58,47) och tvåan Lynette Morgan (58,71) fanns dock inte mycket att göra.– Härligt att springa under minuten då det var lite av en drömgräns, säger Elise som kan tänka sig att satsa på grenen i framtiden.– Den verkar passa mig bra så det är inte omöjligt. Har bara sprungit 400 häck en gång i år men har tidigare sprungit juniordistansen 300 meter häck.

För tillfället tävlar Elise Malmberg inte i sjukamp då hon har en armbågsskada.– Den vill inte bli bra så därför har jag lagt den grenen åt sidan. På grund av skadan går det inte att kasta spjut.Men det går alldeles utmärkt och både springa och hoppa för Elise som var nöjd med sitt JVM i USA.– Var rankad 28:a i längdhopp och kom på åttonde plats. För Marinda Petersson, före detta Hais men numera MAI, blev det en åttonde plats i slägga i hennes första SM som senior.– Helt okej då jag var rankad delad sexa inför tävlingen, säger Marinda som kastade 57,82 i finalen.

Häglingetjejen slog personligt rekord under JVM då hon noterades för 61,97 i kvalet. I finalen blev det sedan 60,50 vilket gav en niondeplats.– Kände mig lite sliten då det bara var några dagar sedan jag kom från USA.Härnäst blir det JSM till helgen och NM helgen därpå för både Elise och Marinda. – För mig blir NM den sista tävlingen i år, säger Marinda som direkt drar igång med träningen inför säsongen 2015.– Det krävs mycket styrka om man ska komma ifatt de bästa.Vilket Marina har rätt i då Tracey Andersson blev svensk mästare på 67,44.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons