Annons

På scen i Bjärnum igen

Nöje – Det ska bli jätteskoj att spela i Bjärnum, säger Shirley Clamp.
Publicerad 16 augusti 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Pressbild
Pressbild

– Det ska bli jätteskoj att spela i Bjärnum, säger Shirley Clamp. Hennes minnen från byn och då framförallt tiden på Musikteaterskolan är många. Hon gick till och med på skolan i två år. – Ja, hm, jag hittade någon kärlek och tanken var att jag skulle finnas till hands på skolan som sånghjälp det andra året.

Shirley var 19 år när hon började på skolan och allting var spännande och annorlunda. Hon skulle bo på elevhem och det var första gången hon bodde hemifrån. – Och vi fick möta publik, vi skrattade, grät och skadade oss.Fast egentligen var det inte artist hon ville bli, det var teatern och fotbollen som lockade, – Ja, jag ville bli fotbollsproffs. Jag tränade fotboll i Bjärnum där borta på idrottsplatsen, säger hon och gläds åt minnet.

Annons

Hon sjöng som liten, men sångerska skulle hon inte bli. Hon hade alldeles för mycket spring i benen för det. – En sångerska måste vara ordentlig och stå still och det ville inte jag. – Det var min mammas brors fru som egentligen fick iväg mig på rätt spår. I dag har hon jobbat som artist i tio år och har hunnit etablera sig ordentligt hos publiken. Hon slog igenom 2004 med låten Min kärlek och den sjunger hon fortfarande ofta när hon är ute och uppträder. – Det är en tidlös låt där produktionen, melodin och rösten gifter sig. – Det spelar ingen roll hur gammal en sådan låt blir, den är lika bra ändå.

Shirley är ute och föreläser ibland för blivande artister och hon har massor av erfarenhet och kunskap att dela med sig av. Så ock till dagens elever på Bjärnums Musikteaterskola. – Plugga och jobba, skaffa dig erfarenhet. Delta i tävlingar och spela på lokala scener. – Och utnyttja tiden på skolan, lär dig saker, gå inte bara runt och fördriv tiden.

Efter Bjärnum gick Shirley på Balettakademin och hon tycker att hon har en gedigen bakgrund. – Jag är tacksam för det. Du kan aldrig lura en publik. Publiken ska känna att shit vad bra detta är.Artistlivet är inte bara att vara uppklädd och stå på scen, att slå igenom med en låt. Det är också att vårda publikkontakten. Att bli en artist som håller är att ta ansvar gentemot fansen och vara en förebild, menar Shirley.– Du måste ställa dig frågan varför du vill bli artist och om du kan vårda möjligheten att bli artist med svenska folket. Det är viktigt att ta sig tid att möta publiken, även en dag när allting känns jobbigt, säger Shirley. – Jag tycker fortfarande det är kul när människor känner igen mig och kommer fram och vill prata.

– Fast jag kanske inte ska säga för mycket, jag har bråttom till tåget i kväll, säger hon med ett skratt.Shirley, som har växt upp i Borås, bor sedan 15 år tillbaka i Stockholm och har fullt upp. Det har varit en hektisk sommar, men nu har det lugnat ned sig.

Hon skriver på nya låtar och jobbar för att hennes föreställning ”Gokväll, mitt namn är Shirley Clamp” ska komma upp på en större scen. – Jag vill också göra en krogshow och jobba mer med teve. Det är kul att leda någonting, tycker jag, I eftermiddag omkring klockan 15 står hon åter på scen i Bjärnum, där det just nu pågår en karneval. – Att komma tillbaka till dit väcker många minnen. – Musikteaterskolan är en av anledningarna till att jag gör det jag gör. Det var där jag bestämde mig för att jag ville bli artist för resten av mitt liv.Och Shirleyutlovar åtminstone fyra låtar som är förknippade med henne och så lite annat förstås.– Det blir några covers också, det är kul att sjunga andras låtar.

Eva Frid
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons