Annons

Exceptionellt bra om unga makthavare

nöje Boken Broilers, handlar inte bara om amerikansk politik, utan desto mer om unga svenska politiker födda på 1980- och 1990-talet.
Publicerad 25 augusti 2014 • Uppdaterad 13 december 2021

Han var då fyrtiotre år gammal.Citatet dyker upp i boken Broilers, som visserligen inte handlar om amerikansk politik, men desto mer om unga svenska politiker, närmare bestämt svenska politiker födda på 1980- och 1990-talet.

Två av dem födda på 1980-talet är partiledare och bakom dem väntar rader av unga politiker som lyfts fram som stjärnor av partierna. Ett flertal väntas spela en viktig roll för valutgången senare i höst.

Annons

Man kan kalla den generation de här unga politikerna tillhör millenials eller Generation Y, men i Broilers är de framförallt ”nedskärningsgenerationen”, de har påverkats starkt av 90-talets drastiska nedskärningar och dess mentalitet. De minns inte välfärdsstaten när den var som starkast. Deras erfarenhet sammanfattad i ett ord: nyliberalism. En ständigt krympande stat och en allt starkare marknad, men en skarp åtskillnad mellan dem lyckades på marknaden och dem som stängdes ute.

Kennedy-citatet avslutar kapitlet om Gustav Fridolin, vilket är logiskt med tanke på hur många åldersrekord han redan slagit i svensk politik. Men broiler är ju ett nedsättande ord, åtminstone inom politiken, och associerar till någon som alltför snabbt vuxit upp i en på tok för ensidig miljö. Författarna, Möller och Rydell, har däremot en visserligen skeptisk, men nyanserad och analytisk blick på fenomenet unga politiker.

Titeln Broilers är lite missvisande, om man tror att boken mest ska bygga på intervjuer och personporträtt. Det gör den delvis, men i själva verket gör boken mycket mer och i långa stycken är den alltså en generationsanalys, som går djupare än pr-byråernas. Boken skildrar initierat bredare och mer djupgående förändringar inom politiken, mycket mer än fixeringen vid medievana ungdomar, och i samhället, inte minst vad gäller skola och arbetsmarknad.

Det är bredden, i kombination med mångsidiga detaljanalyser, som gör Broilers så exceptionellt bra. Det är exempelvis mycket intressantare att läsa om vad ledare för riksdagspartiernas ungdomsförbund har för visioner, eller brist på visioner, när man mer tydligt får se vilken bakgrund de har och vilka erfarenheter som format dem. Att många av dem kommit fram till samma lösning, mer nyliberalism, på dagens samhällsproblem, framstår inte som helt ologiskt.

Broilers ger en klarsynt, ibland gränsande till cynisk, analys av dagens partipolitiska system, vars legitimitet har börjat vittra bort. De allt färre unga som söker sig till ungdomsförbunden har snarlik resursstark bakgrund och en naturlig koppling till politiken.

Den politiska karriärvägen är kortare än någonsin. De andra ungdomarna, låt oss kalla dem dagens ungdom, är enligt undersökningar lika intresserade av politik som ungdomar var 1968, men är skeptiska till partipolitiken.

Fakta:bok

Broilers – de nya makthavarna och det samhälle som formade dem

Författare: Michaela Möller och Anders Rydell

Förlag: Norstedts

Ola Wihlke
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons