Nöje

Hans nya kan bli en brandfackla i höst

Stewe Claeson. Foto: Christer Ehrling
Artikel Nöje Tidningens recensent: \"Komma nära är en roman som ligger rätt i tiden\"

När en stor spaanläggning ska byggas i kommunen, ser han att man struntat totalt i en mängd gällande bestämmelser, varför planeringen stoppas. Det luktar korruptionsskandal, då det finns misstänkta kopplingar mellan kommunledningen och byggfirman. Pontus får anonyma brev och nattliga påringningar. De påträngande journalisterna, som jagar honom, är svårhanterliga och hans sambo har redan lämnat honom. Han har ingen längre att prata med och frågar sig för första gången vem han egentligen är.

Komma nära är en roman som ligger rätt i tiden och som handlar om att bli vuxen och om att välja mellan att ta ansvar eller bli en vanlig skitstövel. Ytterst handlar den precis som Den tjugofjärde dikten, Claesons förra roman, om att leva ett värdigt liv och att besluta sig för vem man vill vara. Här finns en identitetsproblematik som engagerar och berör. Vem är Pontus egentligen men framför allt vem vill han vara? Och vilket samhälle vill vi leva i? Claeson ställer frågorna och sedan är det upp till läsaren att besvara dem.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Reste till Danmark – fick löneavdrag

Attendo stäms i Arbetsdomstolen sedan man gjort ett löneavdrag under två veckor för en sjuksköterska som tog en dagstur mellan Helsingborg och Helsingör i somras. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Under sommarsemestern tog sjuksköterskan en dagstur till danska Helsingör, men när han informerade arbetsgivaren Attendo om resan stängdes han av utan lön i två veckor, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Nu stäms Attendo av mannens fackförbund.

Enligt arbetsgivaren fanns det tydliga riktlinjer för vad som gällde vid resor till länder som utrikesdepartementet avrådde från att besöka.

– De riktlinjerna var väl kända för medarbetarna. Syftet var att motverka smittspridning i samhället och i våra verksamheter, säger Attendos presschef Makan Afshinnejad till tidningen.

Vid tidpunkten var dock skåningar välkomna till Danmark och nu stäms Attendo i Arbetsdomstolen av Kommunal, mannens fackförbund. Sjuksköterskan är anställd inom bolagets äldreomsorg i Skåne.

– Jag tror inte något liknande har prövats tidigare, det har ju varit unika omständigheter nu under pandemin, säger sjuksköterskans ombud, Jessica Berlin, förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd.

Kommunal vill att den uteblivna lönen utbetalas samt att Attendo betalar ett skadestånd på 30 000 kronor till mannen. Fackförbundet vill även ha 50 000 kronor i ett allmänt skadestånd för brott mot kollektivavtalet.

Daniel Kihlström/TT

Hässleholm

Två smitningar samma morgon

Hässleholm
Hässleholm

Vid 7-tiden på torsdagsmorgonen inträffade två smitningar från påkörning runt om i Hässleholm. Den ena skedde vid korsningen av riksväg 21 och 24 i Finja. Vid köbildning ska en man i 35-års åldern ha blivit påkörd av ett bakomliggande fordon som sedan lämnat platsen utan att lämna kontaktuppgifter. En smitning skedde även på riksväg 21 mellan Perstorp och Tyringe vid samma tillfälle. Även där ska en person ha kört på en annan bil bakifrån men detta gång vid färd. Polisen har ingen misstänkt för smitningarna.

Sport

Ponsilouma med i toppen i VM-genrepet

Martin Ponsilouma. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Svenske skidskytten Martin Ponsilouma kom undan med två bom i världscupens distanslopp i Antholz, och fortsatte åka stabilt.

Ponsilouma gick i mål som tidig ledare. Flera toppåkare startade efter Ponsilouma, men har också haft stora problem på skyttevallen.

Både norske giganten Johannes Thingnes Böe och Simon Eder, Tyskland, sköt bort sig och gick in i mål bakom Ponsilouma.

Men ryssen Alexander Loginov sköt fullt och tog en klar ledning före Ponsilouma.

Tävlingarna i Antholz är de sista i världscupen inför VM i Slovenien i februari.

Petter Nilsson/TT

Anton Johansson/TT

Ola Palmström/TT

Ekonomi

Dyster avslutning på börsveckan

Stockholmsbörsen sjunker i fredagens handel. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter att ha nått en ny rekordnivåer under veckan sjunker Stockholmsbörsen under veckans sista handelsdag.
Vid 14.15 har OMXS-index backat 0,5 procent.

Maktskiftet i USA där Joe Biden svurits in som USA:s president har höjt börshumöret under veckan. Men när fokus skiftar mot coronavirusets påverkan på ekonomin pekar indexen nedåt igen.

Ledande Europabörser faller också. Inköpschefsindex (PMI) för eurozonen fortsatte att sjunka i januari, enligt preliminära data, och visar att ekonomin fortsätter att bromsa in, främst i tjänstesektorn.

På Stockholmsbörsen finns flera tunga industrijättar bland förlorarna.

Gruvbolaget Boliden faller 2,7 procent, följt av kullagerjätten SKF, ned 1,8 procent, och byggbolaget Skanska samt skogskoncernen SCA som tappar 1,1 procent vardera.

Klädjätten H&M:s aktie faller 1,4 procent.

Bland vinnarna finns exempelvis mätteknikbolaget Hexagon som stiger 0,5 procent och verkstadsjätten Sandvik som ökar 0,4 procent efter gårdagens utdelningsbesked.

Sport

Inget HIF i Svenska cupen

2019 gästades Gustaf Winroths HIF av både Djurgården och Elfsborg i Svenska cupens gruppspel.
Foto: Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL På senare år har Hässleholms IF satt avtryck i Svenska cupen med skrällsegrar och matcher mot allsvenskt motstånd på Österås.
Men 2021 blir det inget cupspel för HIF. Anledningen? Ett nytt anmälningsförfarande och en mejlmiss.
– Jättetrist. Vi hade förväntat oss att vara med men nu får vi acceptera att det inte blir så, säger Dan Olofsson i Hässleholms IF.

2018 slog HIF ut allsvenska Trelleborgs FF och tog sig vidare till gruppspelet.

2019 fick HIF mäta krafterna med Djurgården och Elfsborg i publikfester på Österås konstgräs.

2020 matchade HIF mot Superettans ledarlag Halmstads BK (som därefter tog steget upp i allsvenskan).

Men i år får HIF klara sig utan cupspel.

Specifik anmälan krävdes

Bakgrunden är att fjolårets DM avbröts på grund av coronapandemin. Alla andra år är det DM som avgör vilka skånska lag som avancerar till Svenska cupen men i höstas beslutade Skånes FF om ett nytt förfarande.

– Detta var speciellt för 2020. Alla de 118 lagen som var anmälda till DM fick i höstas mejl om hur platserna till Svenska cupen skulle fördelas. I mejlet stod också att man skulle höra av sig till dåvarande tävlingschefen om man var intresserad av att vara med i Svenska cupen, förklarar Micke Dahl som är tävlingsansvarig på Skåneboll.

Utifrån 2020 års resultat var Hässleholms IF kvalificerat och klubben var anmäld till DM både 2020 och 2021 – men missade alltså att det krävdes en specifik anmälan för Svenska cupen.

– Det har fallerat på vägen. Det är den mänskliga faktorn, tyvärr. Vi vill ju vara med där eftersom det är matcher som är utvecklande för våra spelare men nu är det så här, säger Dan Olofsson.

Två fair play-platser

Skåne FF:s styrelse har utifrån anmälningarna beslutat om vilka föreningar som erbjuds plats där rankingen utgår från 2020 års resultat i seriespelet. På herrsidan går platserna till Eskilsminne IF, Lunds BK, Torns IF, FC Rosengård, IFK Malmö, Kristianstad FC, Ängelholms FF, Österlens FF och Dalby GIF (fair play-plats).

På damsidan får Eskilsminne IF, Hittarps IK, Trelleborgs FF, Sjöbo IF, Önnestad BoIF (fair play-plats) spela Svenska cupen.

Allsvenska lag och lag från Superettan samt Elitettan har direktplatser i Svenska cupen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Sport

Otäcka störtloppskrascher – två till sjukhus

Urs Kryenbühl kraschade våldsamt.
Foto: Giovanni Auletta/AP/TT
Sport
Sport Urs Kryenbühl var bara sekunder från mål när han kraschade våldsamt i Kitzbühels störtlopp.
26-åringen tappade kontrollen i målhoppet och landade med huvudet först i snön – i 146 kilometer i timmen.

– Kommer man lite fel där får man luft under skidorna, så det blir nästan lite backhoppningskänsla. Då blir det ett väldigt kraftigt fall när man dimper ner, mer än när man landar jämte snön på ett mjukare sätt. De här krascherna när man landar fel blir våldsamma när man slår i backen, säger SVT:s expert Tobias Hellman.

Kryenbühl fick vård i backen och såg senare ut att kunna röra på sig. Tävlingen avbröts och schweizaren fick föras till sjukhus med helikopter.

Tidigare hade även amerikanen Ryan Cochran-Siegle kraschat och förts till sjukhus med helikopter.

Men i SVT:s sändning kom något lugnande besked. Ryan Cochran-Siegle ska ha ådragit sig en axelskada och i Kryenbühls fall uppges det röra sig om en hjärnskakning.

Vann loppet gjorde schweizaren Beat Feuz.

Störtloppsbacken i Kitzbühel är den mest klassiska i världscupen men också mest fruktade.

Anton Johansson/TT

Utrikes

Terrormisstänkt högerextrem gripen i Italien

Italiensk polis har gripit en 22-årig högerextrem man. Arkivbild.
Foto: Domenico Stinellis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En 22-årig man i Italien som kopplas till vit makt-grupper har gripits misstänkt för terrorbrott. Han greps på fredagen i Savona, som ligger i den nordvästra delen i landet.

Mannen anklagas för terroristkopplingar och för att hetsat till rasistiska och antisemitiska attacker.

Polisen genomförde även husrannsakningar hos tolv andra misstänkta i bland annat städerna Turin och Palermo.

Filmfredag

Annorlunda film om Gloria Steinem

Julianne Moore som Gloria Steinem.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Gunilla Wedding har sett filmen The Glorias om feministen och journalisten Gloria Steinem.

I onsdags svor Kamala Harris eden som USA:s första kvinnliga och svarta vice president någonsin. Att se en film som amerikanska regissören Julia Taymors The Glorias efter det känns verkligen mitt i prick. Här får vi, i en minst sagt annorlunda form, historien om den nu 86-åriga feministen och journalisten Gloria Steinems liv som är så nära sammankopplat med den amerikanska kvinnorörelsen och även medborgarrättsrörelsen och den kamp som varit så viktig för Kamala Harris position i dag.

Fyra olika Gloria

The Glorias är baserad på Steinems självbiografi My life on the road och själva resandet, inte minst med Greyhoundbuss, blir också en viktig del av berättarformen. Gloria själv spelas av fyra olika skådespelare - Ryan Kiera Armstrong är barnet, Lulu Wilson tonåringen, Alicia Vikander den unga kvinnan och Julianne Moore tar henne in i medelåldern och vidare.

Allt börjar i svart-vitt med den lilla Gloria i ett säte på en Greyhoundbuss som tittar ut på det förbiilande landskapet. Sömlöst går filmen över i färg och barnet Gloria är plötsligt den unga kvinnan Gloria i en buss och tittar ut på ett indiskt landskap. Vägen – eller kanske tiden – susar förbi i bildrutan och den unga Gloria är plötsligt den medelålders Gloria som med stort självförtroende kliver av bussen vid en klassisk amerikansk vägkrog där parkeringen är fylld av motorcyklister.

Svenska skådespelaren Alicia Vikander spelar den unga Gloria Steinem.
Foto: Pressbild

Grund för kampen

Filmen igenom fortsätter detta växlande mellan olika åldrar i Glorias liv utan minsta kronologiska ordning men med resandet och den framrusande vägen som sammanhållande länk. Bit för bit får vi barndomens tuffa uppväxt med handelsresande pappa och ett familjeliv på hjul och sedan ensam med en psykiskt sjuk mamma. Så kommer 20-åringens omvälvande resa till Indien, journalistlivet i New York och den alltmer dominerande kampen för jämlikhet,

Det är lätt att se hur kvinnors övergreppsberättelser i Indien, männens blickar på tidningsredaktionen, kvinnorna som saknas i talarstolen under medborgarrättsrörelsens marscher blir den grund som Glorias outtröttliga kamp växer från.

Verklighetens Gloria

Gloria Steinhem är en fascinerande kvinna och en viktig profil för den feministiska kampen och det är lätt att förstå att en film om hennes liv utan problem blir nästan två och en halv timme lång – här finns så mycket att berätta och ett helt samhälle att spegla. Och här finns också alla människorna runt Gloria från familj, till kollegor och inte minst medkämpar.

Samtidigt blir det väl mycket form och yta och lite för lite människa som helhet i The Glorias. Visst är det fascinerande med scenerna där alla fyra Gloria sitter i Greyhoundbussen och reflekterar över händelser i sina liv - saker de borde gjort eller sagt eller inte – men det blir aldrig riktigt liv i den ständigt så filmvackra Gloria. Det riktigt levande kommer egentligen först när verklighetens Gloria får kliva in i filmrutan i slutminuterna.

För lång och för tillkrånglad alltså, men samtidigt en viktig måste-se-film om en feministisk kamp som knappast är över än.

FAKTA

Filmrecension

Film

The Glorias

Regi: Julie Taymor

Medverkande: Ryan Kiera Armstrong, Lulu Wilson, Alicia Vikander, Julianne Moore, Gloria Steinem med flera

Premiär på Apple TV, Viaplay och SF Anytime 25/1

Betyg: 3

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL