Annons

Nu kan det bli åka av på nya Vinterarenan

HÖÖR Efter många turer har bygget av Vinterarenan i Frostavallen kommit ett steg närmare att bli verklighet. Bygglovet är klart men nämnden var inte enig.
Höör • Publicerad 11 september 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Turerna har varit många inför bygget av den nya Vinterarenan, som ska ge möjlighet till olika skid- och snöaktiviteter i en inomhusmiljö.Men nu finns en ny detaljplan för området och vid sitt senaste sammanträde så gav miljö- och byggnadsnämnden klartecken för bygglovet.

– Nu hoppas jag att det blir av och jag tror att det kommer bli en plusfaktor för kommunen, som kan ge många människor en meningsfull fritid, säger Gunnar Sundström (FP) som är nämndens ordförande.

Annons

Men alla i nämnden var inte lika positiva. Miljöpartisten och nämndledamoten Anette Bächi lämnade in en skriftlig reservation mot förslaget till bygglovet.

I den menar hon att anläggningen inte är anpassad till den omgivande miljön.Framförallt vänder hon sig mot att byggnaden har en utsida som består av plåt.– Jag kallar det för en industribyggnad. Den liknar mer ett garage eller en industri. Jag är positiv till en skidanläggning men inte om den ska se ut så här.En sådan byggnad passar inte in i en naturmiljö som den i Frostavallen, menar hon.

Hade däremot byggnaden uppförts i trä och harmonierat bättre med det intilliggande hotellet så hade hon haft en annan inställning.– Då hade jag kunnat acceptera det.

Hon påpekar Anette Bächi att de boende bakom arenan kommer få en hög plåtvägg som granne.Dessutom är hon oroad över att besöken på Vinterarenan kommer innebära att trafiken i området ökar kraftigt, vilket kommer skapa buller i området.Den tunga trafiken med busslaster av besökare kommer bli en påfrestning i området, menar hon.

Nämndens ordförande, Gunnar Sundström, menar att man måste väga in för och nackdelar.Att somliga grannar till bygget har invändningar måste vägas mot målsättningen att ur ett företagsperspektiv dra nytta av kommunens geografiska läge och rika naturtillgångar.

Han har svårt att se att byggnaden skulle likna en industribyggnad med sin plåtbeklädnad.– Jag kan inte riktigt se det framför mig på det sättet. Det blir byggherrens ansvar att se till att det får ett bra estetiskt uttryck.

Dessutom påpekar han att Frostavallen har en mycket lång tradition av att vara en plats för friluftsliv och vintersport, vilket nämnden också understryker i sin beslutsmotivering.– Frostavallen är sedan gammalt utpekat som ett område för den här typen av aktiviteter.

Toomas LaagusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons