Annons

Rättspsykiatrin ska bli två avdelningar

Hässleholm Tolv patienter till bereds plats.
Hässleholm • Publicerad 24 september 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Verksamhetsområde Rättspsykiatri ingår som en del av Psykiatri Skåne och består av rättspsykiatriska enheter i Malmö, Helsingborg och Hässleholm. I Malmö finns fem avdelningar och 2016 ska fyra av dem flyttas till Trelleborg medan den femte alltså flyttas till Hässleholm. – Vi har redan en avdelning i Hässleholm och det blir bra för oss att det kommer en till. Det är en säkerhetsfråga, vi kan hjälpa varandra på ett annat sätt, säger Camilla Andersson, som jobbar som enhetschef på den befintliga avdelningen i Hässleholm.

Hon håller som bäst på att gå igenom ansökningarna, redan innan tiden har gått ut är det 120 personer som har sökt de 19 skötartjänsterna. – Det är svårare att få tag på sjuksköterskor och jag vet inte vad det beror på. – Möjligen kan det vara så att det finns en rädsla just för rättspsykiatrin, men det är sällan det händer något. – Vi jobbar med helheten och bygger upp en plattform för patienterna också utanför sjukhuset.

Annons

Avdelningen som ska flyttas till Hässleholm är en så kallad initialvårdsavdelning, vilket innebär att dit kommer patienter som blivit dömda till rättspsykiatrisk vård och befinner sig i början av vårdprocessen. Enheten ska ha plats för tolv patienter, både män och kvinnor. – Lokalen renoveras just nu och tanken är att personalen ska kunna börja jobba i början på nästa år, berättar Camilla Andersson, som är glad också över att Hässleholm kan erbjuda så många nya arbetstillfällen.

Målsättningen med den rättspsykiatriska vården är att habilitera/rehabilitera personer som lider av allvarlig psykisk störning till ett drogfritt vardagsliv i samhället och minskad risk för återfall i brott.

Eva Frid
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons