Per Nilson på Bokförlaget perenn vill ge svenska läsare en möjlighet att ta del av böcker som i sina ursprungsländer räknas som betydande och angelägna. Ett sätt att göra det är att synas på Bokmässan. Foto: Gunilla Wedding

Ambassadör för Centraleuropa

Ett av alla förlag som finns på Bokmässan är Bokförlaget perenn från Hässleholm, som ger ut centraleuropeisk litteratur.
– Jag har ju inte någon distributionskanal så då är det roligt att böckerna någon gång får synas, säger ägaren Per Nilson.

Egentligen skulle förlagets senaste utgivning, Lärkan av Dezcö Kosztolányi, ha legat på hans disk, bland förlagets övriga titlar, men ibland går det inte som det är tänkt.
– Boken har blivit försenad och kommer först senare i höst. I början, när det stod klart, var det en besvikelse men nu kan jag lägga krutet på annat, säger Per Nilson.

På bordet framför honom trängs i stället förlagets övriga titlar, från Jirí Weils Liv med en stjärna, den allra första boken han gav ut, till de senaste tillskotten.
Han har varit återkommande utställare på Bokmässan sedan 1998, har bara missat en handfull gånger, och ser den som ett gyllene tillfälle att förmedla sin egen kärlek till den centraleuropeiska litteraturen till andra.
– För mig handlar det väldigt mycket om kommunikation. Det är roligt att ha en nisch, få vara tolk för någonting. Ja, vara en slags ambassadör, kanske obetydlig men ändock, för den här litteraturen.

Det är också ett sätt för honom att få visa upp sin litteratur – perenns utgivningar kan visserligen beställas på förlaget, eller via boklådor på nätet och bokhandeln, men syns sällan eller aldrig ute i butiker.
Eftersom han är ensam på mässan blir det inte mycket tid, eller möjlighet, att strosa runt bland de andra montrarna, men lite ny litteratur och några aktiviteter hoppas han kunna ta del av. Till exempel planerar han att göra ett besök i temalandet Brasiliens monter.
– Jag har ingen relation till brasiliansk litteratur, men jag vill gärna gå dit och lyssna lite på portugisiska som är väldigt vackert. Jag tycker det är jättebra att Bokmässan har ett tema och väljer att fokusera på ett land varje år.
Vad krävs för att du ska åka hem på söndag och känna dig nöjd med mässan?
– Försäljningen är ju helt klart viktig, att jag har känt en viss efterfrågan. Och att man känner att man har hittat några nya läsare, säger Per Nilsson.

Och om han ska rekommendera något från sitt bokbord, för läsaren som inte är så bekant med öst- och centraleuropeisk litteratur, är valet enkelt.
– Jirí Weils Liv med en stjärna – den har fått riktiga lovord, och Wolfgang Borcherts Utanför dörren. 14 prosastycken och ett drama. Den innehåller några helt fantastiska stycken.

×