Annons

Omsorgsnämnd går elva miljoner back

hässleholm Omsorgschef: ”Inget som förvaltningen kunnat förutse”.
Hässleholm • Publicerad 1 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Från ett underskott i maj på 1,9 miljoner konstaterar nu nämnden att delårsbokslutet visar ett underskott på 11 mijoner kronor.Enligt förvaltningen beror försämringen främst på en kraftig volymökning inom personlig assistans under sommarmånaderna. Något som väntas bestå och ge ett underskott på 5,2 miljoner.En drastisk ökning har också skett i antalet beslut om särskilt boende inom äldreomsorgen. Under lång tid har kön legat stabilt, memn från sommaren har kön ökat från 40 till 65 personer. Detta innebär att drygt 30 personer tvingas vistas på ett korttidsboende i väntan på plats, vilket i sin tur lett till att förvaltningen köpt 18 korttidsplatser över sin budget till en kostnad på drygt fyra miljoner.Utöver dessa volym- och kostnadsökningar redovisar också hemtjänsten en volymökning som lett till ökade kostnader. Det trots satsning på resursfördelning som lett till sänkta kostnader per timma inom hemtjänsten.En tredje orsak är den senaste tidens incidenter av hot och våld på gruppbostäder servicebostäder som medfört att man tvingats ta in extra personal.– Förvaltningen har ingen reserv för sådana här stora volymökningar, konstaterar omsorgschefen Annika Andersson.Svängningar i behoven av omsorg är normalt, men svängningar i den nuvarande omfattningen inträffar inte årligen. Kanske bara vart åttonde år, enligt en av nämndsledamöterna.En stor bidragande orsak är, enligt omsorgsnämndens ordförande Lina Bengtsson, de allt färre vårdplatserna på sjukhusen. Dessutom har allt fler yngre personer beviljats assistans. Hon menar att staten vältrar över kostnader till kommunerna, utan att ger kommunerna ytterligare ekonomiskt stöd.– De senaste undersökningarna visar att Hässleholms kommun har bland de lägsta omsorgskostnaderna i landet, ändå räcker inte våra pengar, säger hon.Nämndsordföranden konstaterar samtidigt att trots långsiktiga effektiviseringar i kommunen är ökande behov och en äldre befolkning faktorer som påverkar omsorgen kraftigt i kommunen.– I framtiden är det mer vård i hemmet som gäller och det måste vi möta med fler anställda, avslutar hon.Nu tvingas omsorgsnämnden anhålla om ett tilläggsanslag hos kommunfullmäktige på det budgeterade underskottet på 11 miljoner kronor.Hans Bryngelson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons