Annons

”Det är människor som har offrat allt”

Publicerad 2 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Hanin Shakra föreläser i Sibbhult.
Hanin Shakra föreläser i Sibbhult.

Hanin Shakrahs föreläsning ”Det är dags att fly” är ett av arrangemangen under studieförbundets paroll ”Alla är lika värda” och den arrangerades av kommunen tillsammans med ABF.

33-åriga Shakrah kom själv till Sverige som flykting från Syrien som fyraåring. Hon jobbar som journalist, juridikstudent och föreläsare. Syftet med hennes föreläsningar är att sprida information och kunskap – och framförallt att få folk att mötas och starta en dialog. – Här är människor som har erfarenhet av att fly och människor som inte har det. Och kontakten mellan dem är viktig, det måste till en dialog som studsar för att man ska förstå varför man flyr och vad det innebär, säger Shakrah till Norra Skåne i källarlokalen i Sibbhults folkets hus.

Annons

Hon belyser flykten och lidandet som hänger ihop med att tvingas lämna sitt hem och sina nära och kära. En rad frågor diskuteras. Varför flyr man? Hur går det till rent praktiskt? Hur påverkas man som människa av att gå igenom det? Vad kostar det? Vad försvårar/underlättar en flykt? Hur är det att komma till ett nytt land som flykting?Shakrah menar att det är viktigt att se människorna som kommer hit som tillgångar, inte belastningar.– Det här är människor som har offrat allt. Det kräver jättestort mod och det här är människor som kan ge tillbaka samhället, en investering som kommer att betala sig för Sverige.

Att hitta gemensamma aktiviteter och naturliga mötesplatser som inte går genom myndigheterna ökar möjligheterna till en fungerande integration. Ett generalfel är att sluta bry sig om personen så fort han eller hon har fått sitt uppehållstillstånd. Integration är ett pågående arbete som måste inkludera flera aktörer i samhället.– Man kan inte tro att pappret, uppehållstillståndet, är det enda som är viktigt och att det sen är upp till individen att klara sig helt på egen hand. Vi måste göra saker ihop, hjälpa varandra.

Med sin erfarenhet, sitt engagemang och sina kunskaper inom olika områden – inte minst språk – försöker Hanin hjälpa till och vara en bro mellan nya och gamla invånare.På mindre orter, som Sibbhult och andra byar i Östra Göinge, finns en del specifika problem – men också stora möjligheter.

– Problemet är kanske att det syns väldigt tydligt om det kommer 20 eller 50 nya människor. Samtidigt blir det lättare att knyta band. Anonymiteten i en storstad ökar risken för isolering. På en små orter krävs det inte lika mycket. Det finns stora möjligheter och nya invånare kan bli en nytändning för orten.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons