Annons

Nordenrekord i Natoinflytande

ledare Den tidigare norske statsministern Jens Stoltenberg tog i går över posten som försvarsalliansen Natos generalsekreterare.
Publicerad 2 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Han tar över efter en dansk, Anders Fogh Rasmussen, även denne en tidigare regeringschef i hemlandet.Händelsen blir en påminnelse om att de nordiska länderna nu står närmare varandra än någonsin tidigare i modern tid, när det gäller försvars- och säkerhetspolitik.

Efter andra världskriget och under kalla kriget spretade det desto mer. Finland satt fast i VSB-avtalet med Sovjetunionen. Det speciella vänskaps, samarbets- och biståndsavtalet, slöts på stormaktens villkor.Sverige förlängde bara den neutralitetspolitik som vi tillämpat under kriget; ”alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”. Förutsatt att kriget inte riktades mot oss, förstås. Som en nation som omfattar principer om rättsstat, folkstyre och frihandel rådde dock ingen tveksamhet om var Sverige stod värderingsmässigt.

Annons

Både Norge och Danmark valde efter att ha varit ockuperade av det nationalsocialistiska Tredje riket att ansluta sig till Atlantpakten Nato. Ett fullt rationellt och väl övervägt beslut.Norden har trots skillnaderna i säkerhetslösningar kunnat samarbeta på ett sätt som det finns få motsvarigheter till i världen. Passunion, fri rörlighet, parlamentariskt samarbete och god grannsämja i övrigt är inslag som är värda att nämnas.

På senare tid har vi även närmat oss varandra i försvars- och säkerhetspolitiskt hänseende. Sverige och Finland åtnjuter numera särställningen som uttrycks i formuleringen om ”utökade möjligheter till samarbete” med Nato. Att en dansk tidigare varit Natos generalsekreterare och att en norrman nu tillträder på posten innebär inget formellt för samarbetet. Men signalen det sänder till Sverige och Finland kan knappast underskattas.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons