Annons

Nyskriven pjäs har bitter clown i fokus

Publicerad 2 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Stefan Bryhagen har skrivit manus och gör huvudrollen som clownen Lotus. På scen medverkar även Sandra Frankel
Stefan Bryhagen har skrivit manus och gör huvudrollen som clownen Lotus. På scen medverkar även Sandra Frankel

Den fria teatergruppen Teater Existens bildades 2010 och Skratta clown, skratta är dess tredje produktion. Gruppen, som har inskrivet i sina stadgar att den endast ska spela nyskrivet material och göra allt själv, har verkligen utmanat sig själva den här gången.– Vi blandar filmprojektioner med musik och teater – det är första gången vi gör på det här sättet- Varför? Vissa i gruppen är intresserade av film, andra av musik och teater, så då tyckte vi det var kul att göra en blandning. Vi har också arbetat med ett öppet manus, så innehållet i pjäsen har förändrats längs resans gång, säger Stefan Bryhagen.

I centrum står i alla fall clownen Lotus. – Han kan inte skratta själv och kan inte heller få andra att skratta. Åtminstone inte enligt cirkusprinsessan. Han är en väldigt utsatt och bitter man, säger Stefan Bryhagen, som när han skrev pjäsen tog avstamp i 1950- och -60-talens cirkusmiljö.– Det är en ganska mörk pjäs, men det finns lite roliga sekvenser. Jag tror det kommer att bli väldigt annorlunda.För musiken svarar trubaduren Fredrik Häggberg från Kristianstad och Teater Existens har själva producerat filmerna som ingår i föreställningen. Tidigare har Teater Existens satt upp ”Vindebergas Mentalsjukhus 1962” på Barbacka i Kristianstad och ”Köttbullehjärta” i Hässleholm kulturhus.

Tack vare att Skratta clown, skratta ingår i arrangemanget 100 evenemang på 100 timmar och gruppen därmed slipper betala hyra, hoppas Teater Existens få pengar över – pengar som ska gå till välgörande ändamål.– Vi har velat skänka pengar förut, men aldrig fått något över, men den här gången går hälften av biljettpriset, som är 50 kronor, till Clowner utan gränser, säger Stefan Bryhagen.Skratta clown, skratta ges i Blå salongen i kväll och i morgon, torsdag, kl 19.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons