Annons

Riksdagen är inget demonstrationstorg

ledare Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca uppträdde i tröja med budskap på bröstet, den första arbetsdagen i den nyvalda riksdagen. Tilltaget är lika felaktigt som de hatbrev som hon fått ta emot efter händelsen.
Publicerad 2 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Den tidigare S-ledaren och statsministern Göran Persson var kritisk till markeringen. ”Att demonstrera i kammaren, det ska man passa sig för. Därmed har man satt en princip”, sa han i DN i går. Jag tänker: samtalsklimatet hårdnar i det svenska samhället och nu tycks demonstrationspolitiken ha spritt sig ända in i demokratins finrum.

En meningslös manifestation bjöd Vänsterpartiet på när man begärde sluten omröstning till val av andre vice talman, för att markera mot det tredje största partiets åsikter och kandidat, vars förflutna man ogillar.Vänsterpartiet har också ett förflutet som i likhet med SD:s inte är särskilt vackert. Partiet har trots det släppts in i finrummen, sedan man tagit bort K:et i partibeteckningen. Bokstaven stod för ”kommunisterna”.

Många av åsikterna finns dock kvar. Partiet anser till exempel att de ”rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former”. Att genomföra en sådan politik skulle innebära ett grundskott mot rättssamhället och demokratin så som vi känner dem.Vill V rikta strålkastarljuset åt annat håll än mot de tveksamma inslagen i den egna ideologin? Ja, så måste det vara.

Bo Höglander
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons