Annons

Berättelser och kaka till kaffet

Nöje Sara Arámbula, skånsk, svensk och nordisk mästare i berättande, är aktuell med den helt nya föreställningen Sju sorters berättelser till kaffet.
Publicerad 3 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Sara Arámbula är dubbelt aktuell – i morgon
Sara Arámbula är dubbelt aktuell – i morgon

Förra året gjorde Sara Arámbula en berättarföreställning i Tykarpsgrottan, Gruvliga historier. Den här gången har hon valt Café Verum i Hässleholm som spelplats.– Jag har inte varit här förut med mina berättelser men har tänkt på det länge. Den här föreställningen är ju som gjord för platsen – ju mysigare ställe, desto bättre blir det och mysfaktorn här är ju skyhög, säger Sara Arámbula.

Som vanligt blir det en blandad kompott hon serverar – här finns bland annat en historisk berättelse, om ett svartsjukedrama i Ballingslöv 1836 där en arsenikfylld kaka var en viktig ingrediens. – Det var så roligt att gräva i arkiven inför Gruvliga historier, så det ville jag göra igen. Till den här berättelsen har jag läst protokoll från häradsrätten i Röinge och gamla kyrkböcker och fått fram vad som sades under rättegången, så berättelsen är baserad på fakta. Men jag är övertygad om att en av de inblandade ljuger, så måste det vara för vittnesmålen går isär, så jag har fyllt i vad jag tror hände, säger Sara Arámbula.Den sanna historien om hur hon själv blev kaffedrickare, långt upp i åldern och icke utan motstånd, och andra fikarelaterade berättelser ingår också.– Det blir allt från korta till långa, från sorgliga till roliga berättelser. Lite som ett kakfat – något som är lite matigt, annat som är rent socker, säger Sara Arámbula.Hjälp med regin har hon fått av Danmarks grand old lady inom berättande, Vigga Bro.

Annons

Sju sorters berättelser serveras i två akter, med paus för kaffe och bulle, ”vi tyckte sju sorters kakor skulle bli lite mastigt så där på kvällen”, och Sara Arámbula hoppas hennes föreställning även väcker lusten att berätta. – Jag ser nästan mest fram emot pausen, då jag hoppas att publikens egna berättelser ska flyga över kaffeborden, säger hon.Premiär för Sju sorters berättelser till kaffet är den 9 oktober och föreställningen ges sedan ytterligare fem gånger på Café Verum. Sara Arámbula ska även åka på turné med den, 15 datum är inbokade runt om i södra Sverige.– Jag kom med på Riksteaterns utbudsdagar i Nässjö i våras och fick en kvart på scen. Det gick så bra att telefonen bara ringde och ringde efter det.

Redan i morgon, lördag, kan den som vill höra Sara berätta följa med på en berättarvandring, lämplig från 10 år, i centrala Hässleholm. På uppdrag av kommunen, och som ett led i firandet av Hässleholm 100 år, har hon skapat berättelsen om Svea, 12 år, på äventyr bland läxförhör, ryska smällare och spöken i Hässleholm 1913. – Hon har funnits på riktigt, hennes pappa hette A.B Nilsson, titulerades velocipedreparatör, hade den första bion och körde den första bilen i Hässleholm, berättar Sara Arámbula.Medan hon berättar tar hon publiken med till de hus där berättelsen utspelar sig, bland annat till Kyrkskolan där Svea gick i skolan.

Vill man höra ”Här för 100 år sedan – de gamla husen berättar” direkt från Sara ges tre tillfällen: kl 11, 13 och 15 på lördag, med start vid Turistbyrån. Berättelsen finns även inläst så kan man inte delta kan man låna en MP3-spelare på Turistbyrån, liksom en karta där vandringsvägen är utmärkt. Man kommer också att kunna ta del av berättelsen i sin smarta telefon och berättarvandringen har dessutom fått en egen hemsida, www.hassleholm.se/berattarvandring, där allt material, och lite till, kommer att finnas samlat.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons