Annons

Osbybor kan få ny typ av sopsortering

OSBY/ÖSTRA GÖINGE Inom ett par år kan fastighetsägare i Osby och Östra Göinge kommuner ha fått gå över till sopsortering i så kallade fyrfackskärl, något som ska göra sophanteringen mer effektiv. Uppemot 30 miljoner kronor kan reformen komma att kosta.
Osby • Publicerad 3 oktober 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Såhär ser fyrfackskärlen ut i Eslöv. Foto: Arne Forsell/Arkiv
Såhär ser fyrfackskärlen ut i Eslöv. Foto: Arne Forsell/Arkiv

I dag sorterar de invånare i Osby och Östra Göinge som bor i villor sitt hushållsavfall i två sopkärl som är uppdelade med mellanväggar samt i olika säckar och hinkar vid sidan om. Systemet upplevs ibland som otympligt och gör också att onödigt mycket som egentligen skulle kunna återvinnas hamnar bland det brännbara, vilket är dyrt för det kommunala renhållningsbolaget ÖGRAB och dåligt för miljön.– Tanken är att vi ska försöka hitta ett bättre och trevligare sätt att samla in avfall på än i dag, säger ÖGRAB:s vd Peter Johansson.

Ett 30-tal kommuner runtom i landet har det senaste decenniet infört en modell med två sopkärl som vardera innehåller fyra fack. Åtta fack för olika typer av avfall har den sopsorterande villaägaren sedan att tillgå, plus en mindre behållare för småelektronik och batterier. Det är denna modell som ÖGRAB funderar på att gå över till.Chansen att avfallet hamnar rätt är större och lösningen fungerar smidigare på det hela taget, säger Peter Johansson.– Abonnenterna slipper hantera säckar och hinkar och vi får ett bättre resultat samtidigt som vi minskar antalet transporter, säger han.

Annons

Sedan en tid tillbaka pågår försök med att minska facket för deponiavfall, alltså exempelvis porslin. Troligtvis kommer fraktionen komma att försvinna från kärlet. Mängden deponiavfall minskar stadigt och ÖGRAB tittar just nu på olika lösningar för hur man ska hantera dessa sopor i framtiden.Om nyordningen blir av så kommer den att ske i samband med att upphandling av ny renhållningsentreprenör görs. Det blir i så fall 2016. Men arbetet måste börja mycket tidigare än så, förberedelserna för en ny upphandling måste göras redan nästa år.

Mellan 25 och 30 miljoner kronor kommer det att kosta att gå över till fyrfackslösning.– Investeringen är stor, men vår ambition är att försöka klara den inom ramen för verksamheten. Det vi däremot inte vet, är vilken nivå själva tömningskostnaden landar på vid nästa upphandling.– Men vi har åtta till tio år gamla kärl så vi får en kostnad för att byta dem i vilket fall som helst.

Torbjörn Wester
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons