Annons

Finja kyrka i ljusaste sken

FINJA Skinande vit och doftande nymålad, återinvigs Finja kyrka i morgon söndag klockan 11.00.
Hässleholm • Publicerad 4 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Medverkar tillsammans med kyrkoherden Sara Ericsson gör ärkebiskop emeritus K.G. Hammar som bodde i församlingen som barn.Det är ett digert arbete som genomförts. Kyrkan har inte renoverats sedan slutet av 1960-talet och stängdes den första april. Sedan dess har kyrkan kalkats om utvändigt, målats om totalt invändigt och försetts med renoverade toaletter. Ja, arbetena med att få allt färdigt pågick så sent som på fredagen, när det sista fixades på de nykaklade toaletterna. Hela det sköna kyrkorummet, känt för sin otroligt fina akustik vid koserter och musikframträdanden, badar i ljus och lukt av målarfärg från väggar, bänkar och orgelläktare.

– Det har tagit längre tid än planerat, bland annat eftersom delar av taket upptäcktes vara dålig och fick bytas, berättar kyrkvaktmästaren Veronika Jönsson. Under arbetets gång har belysning installerats uppe i taket och de snudd på världsberömda kalkmålningarna har inspekteras noga inför eventuellt framtida åtgärder.I projektet ingår också 31 nya parkeringsplatser, anlagda på cirka 150 gravar från 1800-talet. Ambitionen har varit att bygga parkeringen utan att störa gravfriden, genom att hålla schaktdjupet ovanför gravnivån.– Så vitt jag vet har det lyckats, inga ben har kommit i dagen efter vad jag har hört, förklarar Veronika Jönsson. Projektet är budgeterat till 4 miljoner kronor. Om budgeten hålls är oklart, med tanke på att en del av kyrkans koppartak fick läggas om, efter att skador i på taket upptäcktes under renoveringen.

Annons

Under söndagens ceremoni framförs Mozartmässan ”Missa brevis” av en solistkvartett, Finja kyrkokör och en stråkensemble. Efter högmässan serveras kyrkfika på kyrkbacken.

bild 1/3
Hela kyrkan gnistrar av ljus
Gnistrande vit lyser Finja kyrka upp i höstsolen. I morogn söndag är det dags för återinvigning. FOTO. STEFAN SANDSTRÖM
Vaktmästaren Veronika Jönsson visar runt bland den nymålade interiören. Allt luktar nytt.
Hela kyrkan gnistrar av ljus
Gnistrande vit lyser Finja kyrka upp i höstsolen. I morogn söndag är det dags för återinvigning. FOTO. STEFAN SANDSTRÖM
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons