Annons

Bakläxa när domstol bryter mot lagen

Opinion Domstolar bryter mot lagen – lätt kartlägga personer via besöksdator.
Publicerad 5 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är rubriken i ett pressmeddelande från Datainspektionen som riktar skarp kritik mot hur domstolarna hanterar besöksdatorerna, vilka ska underlätta allmänhetens rätt till insyn. Men: ”Via besöksdatorerna går det att få fram betydligt mer information än vad domstolarna är skyldiga att förse allmänheten med för insyn i domstolarnas verksamhet. Systemet gör det enkelt för vem som helst att kartlägga enskildas förehavanden. Det är inte syftet med offentlighetsprincipen”, säger Datainspektionens jurist Erika Uddén. Bra!Datainspektionen konstaterar att i de fall en persons namn enligt domstolen ska omfattas av sekretess så visas trots detta i flera fall ändå personnumret. Via personnumret går det att söka vidare på andra ärenden där personen förekommer, och få fram uppgifter som domstolen i ett annat mål har bedömt ska omfattas av sekretess.När jag läser detta minns jag med respekt hur dåvarande Centerledaren Thorbjörn Fälldin redan på 70-talet varnade för missbruk av personnumret. Nu får han rätt.Allt är inte offentligt. Uppgift om sjukdom, politisk syn, eventuell religiös tillhörighet, social utsatthet, med mer, ska strikt hemligstämplas. IT-samhället kan underlätta för både myndigheter och enskilda. Men att rättsliga instanser brister i respekten för individens integritet är djupt oroande.

Bo Höglander
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons