Butiksdöden kan motverkas
En klassisk politisk fråga som brukar engagera många kommunpolitiker är om de skall använda sitt planmonopol till att säga nej till stormarknader. Även om jag inte är någon entusiastisk vän av stormarknader så tycker jag inte att det går att av politiska skäl säga nej. Friheten att etablera stormarknader är rätt grundläggande i en marknadsekonomi. Som privatperson kan jag tycka att sådana är rätt trista företeelser och föredrar stadskärnornas mindre butiker. Men framförallt när mina barn var små var det praktiskt att ta bilen till en stormarknad där det mesta fanns inom ett och samma tak eller i butiker som låg intill varandra i ett köpstadsområde. En timmes shoppande så var kylskåpet fyllt för större delen av veckan och andra nödvändiga inköp klarades av samtidigt. Därmed blev det mer fritid över för att göra annat i barnens sällskap. Men samtidigt som jag inte tycker att stormarknader går att förbjuda på politisk väg förvånar det mig att politiker närmast medvetet ser till att utarma stadskärnorna så att butiksdöden skördar alltfler offer.
En avgörande fråga är trafikplaneringen. Själv bort jag i centrala Malmö. Jag kan förstå den bilist som svär ve och förbannelse såväl över de få parkeringsplatserna på gatorna som över de höga p-avgifterna och de nitiska parkeringsvakterna. Om det görs svårt och dyrt att parkera leder det med nödvändighet till att människor tar bilen och åker till stormarknaden där parkeringen är gratis. Ingen skall inbilla mig att detta blir bra för miljön, tvärtom leder det till onödigt mycket bilresande.Butiksdöden i Malmö men även Lund börjar anta katastrofala proportioner. Jag blir närmast sorgsen när jag ser hur butiker, även sådana som funnits länge, dör. Samma känsla infinner sig när jag ser nya butiker etableras med blommor och lyckönskningar på butiksdisken vid öppnandet och jag anar mig till att om något år kommer det att sitta skyltar om att butiken upphör på skyltfönstren.
I närheten av där jag bor har kommunen stängt av en del av Södra Förstadsgatan. Butikerna protesterar mot beslutet och hävdar att det minskar kundtillströmningen. Häromdagen fick de vatten på sin kvarn av en forskare från Lund. Dessutom menade han att de bilfria gatorna också gör området mer utsatt, med bilar i rörelse ökar också den sociala kontrollen.Ovanpå detta kan man tillägga att den partiella avstängningen av Södra Förstadsgatan mest verkar som ett hugskott en sen fredagskväll i glada vänners lag. Vad är poängen med en gågata som bara är en liten gatustump där det inte tillåts fordon?
Butiksdöden har redan härjat svårt. Ändå har vi inte sett slutet, för någon vändning till det bättre är knappast i sikte. Snarare kommer butiksutbudet att glesas ut ännu mer.Ur miljösynpunkt kan det inte vara någon poäng att pressa människor till långa bilresor, resor som oftast är längre än till städernas citykärnor. I stället borde det göras lätt och billigt att parkera från tidig kväll och hela helgerna, inklusive lördagar. Affärslivet längs gatorna är en viktig del i det som skapar stadens puls. Politikerna borde gå handeln till mötes.