Annons

Jobbskapare markerar

opinion Stefan Löfvens ministrar och regeringsförklaring fick berättigat utrymme i fredags.
Publicerad 5 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Statsminister Löfven och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson.
Statsminister Löfven och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson.

Men säga vad man vill om politik och politiska utnämningar – jobb kan de inte skapa, mer än åt sina statssekreterare, pressansvariga och politiskt sakkunniga. Jobben skapas i företagen och de som är verksamma i dem. Politiker kan och ska underlätta regelverket. Frågor om lönebildning arbetstidens längd, utseende av ledamöter till bolagsstyrelser och liknande, kan i den svenska modellen med fördel regleras i avtal mellan arbetsmarknadens parter. Arbetsmiljö och semestrar, med mera, är frågor för lagstiftaren.Samtidigt som den nye regeringschefen ihop med MP lade fram förslag om tänkbar framtida kvotering, stopp för visstidsanställningar, höjd a-kassa, med mer, kun-gjorde LO och Svenskt Näringsliv att de är överens om fördjupade diskussioner om att utveckla regelverket på arbetsmarknaden. Båda parter ser till exempel negativt på lagstiftning om villkor för visstidsanställda, som aviserades i uppgörelsen mellan S och MP. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne undanber sig ”politisk inblandning” och får medhåll av sin motpart, LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Han sa att parterna ville markera tydligt ”mot regering och riksdag” och själva ta ansvar för bättre regelverk på arbetsmarknaden samt förhållandet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta låter inte märkvärdigt men är egentligen en bomb som briserar mitt framför den tidigare metallbasen Löfven och miljöpartisterna i regeringen. En tydlig signal mot klåfingrighet och detaljstyrning, en vädjan om att inte bryta upp den svenska modellen som visat sig fungera väl i decennier. Även om statsministern lyssnar på vännerna i LO-borgen, och på sin tidigare motpart, dras han nu med koalitionsvännerna i MP. Om dessa inte inser att det är jobbskaparna som genererar resurser till vård, skola, omsorg, miljöinsatser, med mera, så kan det bli problem i samarbetet.

Bo Höglander
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons