Annons

Svårt utrota unken konspirationsteori

Opinion En unken antisemitisk konspirationsteori gör gällande att judar i hemlighet styr stora delar av världens maktcentra.
Publicerad 5 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Den dyker då och då upp i nya skepnader, men grundreceptet är detsamma och soppan blir alltid därefter. Nu senast har en socialdemokratisk politiker i Malmö, Adrian Kaba, spritt den illvilliga inställningen att Israels säkerhetstjänst Mossad skulle ligga bakom terroristorganisationen Islamiska staten, IS. Det skedde i ett Facebookinlägg i somras. Uppgiften presenterades som fakta med nättidningen ”Mellanösternbladet” som källa. En forskare med inriktning på antisemitism, Henrik Bachner, kommenterar: ”För det första är det inte sant, för det andra är det en del av en antisemitisk konspirationsteori.” Adrian Kaba själv säger att han kan ta avstånd från påståendet om det kan bevisas att det är en konspirationsteori. Man tar sig för pannan!Att Israel, det land som fler än många andra drabbats av terrorism, själva skulle främja sådan, är en absurd idé. Ändå florerar en sådan mytbildning i Mellanöstern. Lögnerna sprids även av högerextrema partier och judehatande kretsar i Europa.Adrian Kaba orerade år 2012 om en ”judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning” i en ledarartikel i den socialdemokratiska tidningen Tro & Politik. Socialdemokraterna säger sig ta avstånd från Kabas antisemitism, enligt Sydsvenskan. Men Joakim Strandell, S-ordförande i Malmö, kan inte uppge om han har fortsatt förtroende för konspirationsteoretikern. Han är dock tydlig med att man ska undvika konspirationsteorier ”som det inte finns belägg för”, särskilt antisemitiska. Adrian Kaba representerar Socialdemokraterna i Kommunfullmäktige och har plats i Malmös Kommunstyrelse. Den tydligaste och mest klädsamma S-markeringen vore förstås att se till att Adrian Kaba tog konsekvensen av sina uttalanden och avgick.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons