Annons

Fantastisk kväll i publikens smak

Nöje Hundra procent närproducerat hade man lyckats få ihop när man firade Hässleholm 100 år i Röda salongen.
Publicerad 6 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

 Man hade också, till skillnad från i ett liknande evenemang, ”lyckats” få med lika många kvinnor som män. Det verkar inte ha varit svårt alls. Och musikmässigt låg kvalitén på en hög nivå.

Skämtsamma ledsagare under föreställningen är Birgitta Lowén och Calle Littke. Men det är den fantastiska musiken som gör showen. Man har velat få in så många artister som möjligt för att visa på bredd. I ett sådant här sammanhang är det förståeligt, även om det blir väl långt. Man vill visa vad staden förmår. Och som den förmår, från de minsta Hasselnötterna och Chornetterna vilka framkallar applådåskor och tårar med den gripande, Vi är blommor – till fullfjädrade operasångerskan Mathilda Ahnell som bland annat framför Mimis aria ur La Bohème. Det gör hon med stark inlevelse och en själfullt mogen röst som förmedlar den arma kvinnans kval.

Annons

Inlevelsefull och självklar är också Pebbles Hörberg. Hon är en för mig ny bekantskap som jag gärna ser mer av, för där finns en enorm potential i den djupvarma rösten. Revyrävarna Micke Andersén och Mats Olofsson får också sex minuter att vara roliga på. Det klarar de inte av, så de håller medvetet över och publiken verkar bli nöjd.Några som dock klarar att både förmedla glädje och skönsång på sina minuter är Anna Renud och Vanessa Sundblad. De samarbetar härligt i den antagonistiska, Allt du kan göra kan jag göra bättre. De gör också varsitt applådframkallande solonummer. Bejublad blir även Dylan Johansson som på piano kompar pappa Jörgen i, Daddy is coming home. 25-årsjubilerande Hässleholmsgruppen Voices 90 är naturligtvis också med och firar sin stad med en välsjungen bruksanvisning på finska.

En av kvällens absoluta höjdpunkter är dock när trombonisten Ola Åkerman framför egenskrivna stycken tillsammans med gudabenådade och fingerfärdiga gitarristen Elias Källvik. Det är rock och funk i jazztappning, rökigt och rått med en ödslighet i trombonen som förför och berör, och med Elias sköna komp till blir det rakt-in-i-hjärtatmagiskt.På det hela taget visar kvällens föreställning på hur många fantastiska artister det finns i Hässleholm, både proffs och amatörer- och att minst hälften av dem är kvinnor. Tänka sig.

bild 1/2
när 100 evenemang på 100 timmar avslutades med en närproducerad föreställning. Foto: Stefan Sandström
Voices 90 firade sin stad med en välsjungen bruksanvisning på finska
när 100 evenemang på 100 timmar avslutades med en närproducerad föreställning. Foto: Stefan Sandström
Voices 90 firade sin stad med en välsjungen bruksanvisning på finska
Fakta:Konsert

Musik i kubik med komik – 100 % närproducerat

100 evenemang på 100 timmar, Röda salongen, Hässleholm kulturhus 4 oktober 2014.

Arrangerat av Birgitta Lowén och Visans Vänner

Konferencierer: Calle Littke och Birgitta Lowén

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons