Annons

Konsten av skapa en blommande äng

Hanaskog På ett slåtterseminarium diskuterades olika möjligheter att försköna Ballingstorps gård med en äng med biologisk mångfald.
Publicerad 6 oktober 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Det är inte helt enkelt att skapa en blommande äng. På lördagens slåtterseminarium diskuterades olika möjligheter att försköna Ballingstorps gård med en äng med biologisk mångfald.
Det är inte helt enkelt att skapa en blommande äng. På lördagens slåtterseminarium diskuterades olika möjligheter att försköna Ballingstorps gård med en äng med biologisk mångfald.

Carl Larsson lär ha sagt ”Zorn frågade mig en gång om jag visste något vackrare än en svensk, blommande äng. Jag grubblar ännu på svaret.”Förmodligen kan de flesta hålla med honom. Och ängarna är inte bara vackra, det bidrar även med en biologisk mångfald och ett landskap som tillhör vår kultur.På Ballingstorps gård utanför Hanaskog är planen att återställa en bit mark till riktig gammal slåtteräng.

Under lördagens slåtterseminarium som delvis ägde rum på just Ballingstorp fanns Urban Emanuelsson professor, forskare och växtekolog på plats för att bland annat diskutera vikten av att behålla och återskapa ängarna.Under dagen som arrangerades av Göinge slåttersällskap, Göinge hembygdsförening samt Skånes hembygdsförbund berättades det om olika metoder att genomföra slåtter och även olika metoder att skapa en blomsteräng av mark som växt igen.

Annons

Urban Emanuelsson förklarade att det i dag endast finns cirka fyra till fem hektar slåtteryta i Skåne. Tidigare har hela en tredjedel av landskapet bestått av slagen slåtteräng.

Att återskapa en äng handlar dock inte om att bara öja och hoppas på det bästa. Det kräver kunskap och man bör ta reda på vilka växter som finns på platsen och i området runt omkring.Enligt Urban Emanuelsson kan det vara lämpligt att börja röja en tredjedel i taget av den aktuella marken.Belöningen kan bli en äng som är sinnebilden för svensk sommar.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons