Annons

Korvkul hus korvmadammer

Kristianstad Idé föddes under ett mullbärsträd i Provence
Publicerad 6 oktober 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
Veronica Börjesson och Maria Bub slår ett slag för den skånska korven med närproducerat kött
Veronica Börjesson och Maria Bub slår ett slag för den skånska korven med närproducerat kött

Nä, det behöver inte heta chorizo, salsiccia, salami eller bratwurst. Det går precis lika bra med det svenska hederliga ordet korv.Veronica Börjesson och Maria Bub slår ett slag för den skånska korven med närproducerat kött, men recepten kan ha inspiration från hela världen.

På Karstad gård som ligger riktigt höstvackert mellan Arkelstorp och Österslöv har de två korvmadammerna drivit sitt Sotnosen i cirka ett år. Tidigare höll de till på Näsby gård men allt eftersom behovet av ett bra kök ökade letade de efter något nytt.– Vi funderade på en lokal i stan (Kristianstad), berättar Veronica Börjesson. Men när lokalerna som ägs av Karsholms gods dök upp kändes det rätt. Här kunde vi utvecklas.Och rätt verkar det ha blivit för de båda tjejerna som träffades på gastronomiprogrammet i Kristianstad. Redan där började de sitt företagande med bland annat catering.

Annons

När Maria gjorde sin praktik i Provence hälsade Veronica på. Där under ett mullbärsträd med ett glas rött formades idéerna till det som i dag blivit ett korvkafé.– Det finns folk som blir besvikna när de kommer hit för att det inte hänger en massa korvar i taket. berättar Veronica. Men det är inte så vi jobbar.Här handlar det till stor del om färska korvar, men även om lufttorkade.På Sotnosen kan man även lära sig att stoppa egen korv och då handlar det verkligen om egen korv. Vilka kryddblandningar som ska i bestämmer man själv.Själva experimenterar Veronica och Maria vilt. Här finns Porco loco (galna grisen) som innehåller havtorn, chili och spiskummin. Här finns Snapphanen vars kött är kryddat med äpple senap och fänkål. Eller varför inte en ”Blåbärsdröm” med blåbär, kardemumma och ekologiska vilda blommor.Korvstoppningskurserna sker i bland ute i kaféet. bland gästerna. Men det går även att samlas ett gäng en kväll för att experimentera med korveriet eller att bara ägna sig åt korvprovning.

Men vem är då Sotnosen? Jo, den lilla Pippiliknande figuren med sot på näsan är en flicka som följer med sin sotarpappa när han jobbar. Sotnosen börjar röka pappans korvpålägg i kakelugnar innan hon får lära sig av sin farmor att göra riktig korv. Historien om Sotnosen föddes under en kurs i storytelling och Sotnosen är nu synonymt med korvmadammernas eget korvexperimenterande.

Att två tjejer jobbar med kött och korv väcker ibland förvåning.– När vi är ute på marknader undrar kunderna vem som egentligen har gjort korven, berättar Veronica.Dessutom tillägger hon att korvgubben med låda på magen faktiskt hade en föregångare i korvmadamen. I början av 1900-talet var det inte tal om några korvgubbar, utan då var det ”korvmadammer” som såg till att den tvåändade maträtten hamnade i magen. Den traditionen har Veronica och Maria tagit till nya höjder.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons