Annons

Vattnets väg från sjön till kranen

Osby Varför är vattentaxan i Osby dyrare än i flera andra kommuner? frågar sig en del invånare.
Osby • Publicerad 6 oktober 2014 • Uppdaterad 30 november 2021

– Jodå, det finns gott om grusåsar i Osby kommun och norrut upp mot Älmhult som skulle kunna rena vattnet, konstaterar Lars Svensson och Mikael Malm vid Skåne Blekinge Vattentjänst AB. Problemet är bara att de är söndergrävda.Detta innebär att Osbyborna är hänvisade till att dricka ytvatten, vilket helt enkelt innebär vanligt sjövatten.

Att klunka i sig detta bruna vatten som är kryddat med humus, bakterier och parasiter är varken lämpligt eller speciellt tilltalande. Därför börjar en resurskrävande process så fort sjövattnet pumpats in i vattenverket i Maglaröd vid kanten av Skeingesjön på gränsen mellan Osby och Hässleholms kommuner.Det är Osby tätort som får sitt vatten från sjön. När det gäller Lönsboda, Visseltofta, Killeberg och Hökön får de i stället sitt dricksvatten från grundvatten.– Grundvatten är alltid bättre, säger Lars Svensson. Men det finns helt enkelt inte så mycket som vi behöver.Inte mindre än 60 kubikmeter sjövatten i timmen pumpas in till vattenverket dygnet runt. När det bruna sjövattnet kommer in i vattenverket tillsätts något som kallas fällningskemikalier som gör att växtdelar och annat som finns i vattnet klumpar ihop sig till bollar som då lättare kan avlägsnas.

Annons

Vattnet renas därefter genom ett så kallat sandfilter innan det pumpas upp i tre dammar som ligger på en liten kulle strax intill.Från ett rör mitt i dammen kommer vatten som från en fontän. Detta vatten ska sedan på naturlig väg ”silas” genom grus i marken tillbaka ner till vattenverket.

Lars Svensson förklarar att det tar ungefär 40 dagar för vattnet att återvända till vattenverket och nu ska det vara befriat från både bakterier och parasiter.– Man har helt enkelt skapat ett grundvatten, fortsätter Lars Svensson.Inne i vattenverket känns det som en labyrint. Vattnet kontrolleras minutiöst och skulle några avvikelser uppstå så går larmet.– Det finns alltid någon som har jour, förklarar Mikael Malm som är den som har koll på kommunens fem olika vattenverk.Nu är det heller inte så att vattnet är klart bara för att det är renat. Eftersom vattnet är så mjukt tillförs kalk. I slutet av processen görs en ”sista polering” genom att man tillför järn och mangan samt en liten mängd lut för att höja pH-värdet.Vattnets resa från sjön ut till kranarna i Osby är med andra ord både lång och snårig, men samtidigt fantastisk.

Mikael Malm berättar om en man boende i kommunen som ursprungligen kom från Rumänien.I tre år hade han köpt vatten för att han absolut inte trodde att kranvattnet gick att dricka.Både Lars Svensson och Mikael Malm är överens om att fler, inte minst skolor, borde besök vattenverket för att förstå hur komplex hela processen är.– Sådana här små verk är dyra jämfört med stora städers verk och de måste leva upp till samma regler, säger Lars Svensson. Och framför allt de måste fungera.Lars Svensson funderar och tillägger att vi i framtiden kanske inte kan använda så här rent dricksvatten till att tvätta i eller tvätta våra bilar med.– Vi kan helt enkelt inte hålla på att misshushålla med våra resurser.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons