Annons

Kommentar om kulturministern får vänta ett år

Kultur och Nöje Kommentar om kulturministern får vänta ett år.
Publicerad 7 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021

Och min reaktion blir precis den motsatta. Varför ska jag det? Det finns en oerhört tröttsam tendens i vår tid att allt och alla ska kommenteras så snabbt som möjligt – nästan innan det har hunnit hända. Och definitivt innan vi egentligen har bildat oss en uppfattning. För, vad vet egentligen någon av oss just nu om Alice Bah Kuhnkes kompetens som kulturminister?

Jag kan visserligen säga att jag blev genuint glad av valet av en kvinna ur min egen generation med gedigen kunskap och erfarenhet från en rad olika områden och som verkar ha bra inblick i och intresse för olika kultur- och nöjesområden också. Och som dessutom ger ett klokt, engagerat och kunnigt intryck. Men ärligt talat har jag ingen aning om huruvida det räcker för att hon ska bli en bra minister inom kulturområdet, om hon kommer att klara av att hävda vikten av kultur i konkurrens med alla andra intressen, om hon har visioner och drömmar?

Annons

Vad jag däremot gärna kommenterar är det glädjande faktum att Alice Bah Kuhnke är både demokrati- och kulturminister. Att man valt att knyta dessa två områden till en och samma minister och genom det erkänner hur nära de hänger ihop.

Extra glädjande är det kanske för alla oss som jobbar inom den nu så turbulenta mediebranschen. För alla oss som oroar oss för det fria ordet. Som ser små tidningar dö, som ser monopolisering, som ser områden helt utan bevakning och som ser ett journalistkollektiv som knäar under tyngden av att vara den tredje stadsmakten på allt färre personer med allt mindre resurser. Vi som vill göra vårt arbete grundligt, använda vår kunskap, skaffa oss en överblick och granska, presentera, recensera, kommentera genom att ha en gedigen grund att stå på. Alla vi som just nu känner att vi bara hinner skrapa på ytan.

Bara inom medieområdet finns det stora utmaningar för en demokrati- och kulturminister som bryr sig om det fria ordet och som förhoppningsvis förstår vikten av journalistisk bevakning på alla nivåer – kommunalt, regionalt och statligt – och inte minst inom olika kultur- och nöjesområden. Ser jag sedan bortanför min egen yrkessfär så finns det naturligtvis oerhört mycket att göra inom en mängd olika kulturområden i dag. Och att i demokratins namn börja med att återinföra fri entré på statliga museer känns som en bra början.

Men som sagt, vill ni ha svar på frågan om Alice Bah Kuhnke är rätt person för detta viktiga uppdrag får ni komma tillbaka om ett år eller kanske två. Då ska jag ge ett svar som är värt att läsa.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons