Annons

Stoppa Mexikos våldsspiral

ledare Våldsspiralen i Mexiko inger oro. I dagarna rapporteras att nygrävda gravar har hittats i en sluttning utanför Iguala, den stad där ett antal studenter tidigare förts bort efter att ha protesterat mot förändringar i utbildningsväsendet.
Publicerad 7 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Enligt polisuppgifter till AFP handlar det om minst 15 lik, skrev SvD i går. Polis ska enligt vittnen ha fört bort 30-40 studenter. Under förra veckan greps ett 30-tal personer, såväl poliser som gängmedlemmar, misstänkta för inblandning i studenternas försvinnande och i dödsskjutningarna. Gravarna hittades efter tips från några av de gripna, enligt AFP.

Utredare har redan fastslagit att den kriminella organisationen Guerreros Unidos är inblandad och att vissa av gängmedlemmarna även är poliser.Till en början saknades 57 studenter, 13 har återfunnits, några hade lyckats gömma sig, andra klarade av att nå sin bostad, rapporterar Reuters.

Annons

Om det visar sig vara de försvunna studenterna som hittats, kan det vara en av de värsta massakrerna i Mexiko sedan knarkkriget förvärrades 2006. Det kommer att ta minst två veckor att avgöra om det rör sig om de saknade ungdomarna, rapporterar Aftonbladet.

Våldet i Mexiko har sedan 2007 krävt mer än 90 000 människoliv. Narkotikahandel, människosmuggling, korruption och politisk extremism tycks spela in i problembilden. Att enbart svara med våld och brutalitet är inte tillräckligt. En försoningsprocess som genomsyrar hela samhället torde krävas. Och hur stor roll spelar det så kallade ”kriget mot knarket”, som USA går i spetsen för, i våldsspiralen?

Sverige och den nya regeringen, uppenbarligen mycket engagerad internationellt, borde kunna göra en hel del för att få EU och Mexikos mäktige granne i norr att påverka utvecklingen. Mexiko är för viktigt ekonomiskt, kulturellt och geopolitiskt för att våldet ska få vinna. Potentialen för fred och blomstring finns där.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons