Annons

De får årets kemipris

Nobel Eric Betzig, Stefan W Hell, William E Moerner får Nobelpriset i kemi.
Publicerad 8 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

Med hjälp av flourescerande molekyler har 2014 års Nobelpristagare i kemi snillrikt kringgått gränsen för en upplösning bättre än halva ljusets våglängd, enligt motiveringen. Pristagarnas banbrytande arbete har tagit ljusmikroskopin till nanodimensioner. Så här lyder inledningen i motiveringen: "Länge har ljusmikroskopin hämmats av en förmodad begränsning: att det aldrig skulle gå att nå en upplösning bättre än halva ljusets våglängd. Med hjälp av fluorescerande molekyler har 2014 års Nobelpristagare i kemi snillrikt kringgått denna gräns." Gränsen angavs 1873 av mikroskopisten Ernst Abbe, en obeveklig gräns för det traditionella ljusmikroskopet. Upplösningen skulle aldrig bli bättre än 0,2 mikrometer. Men årets pristagare har kringgått detta hinder och nu kan ljusmikroskopet synliggöra nanovärlden.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons