Annons

Jubileum efter 20 år i patienternas tjänst

HÄSSLEHOLM Somatisk rehabilitering arbetar man med allt från att ta hand om sviter av stroke och hjärnskador till förstörda fotbollsknän.
Hässleholm • Publicerad 8 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Jubileet firades med öppet hus och snittar.Inbjudan som gäst var också tidigare chefen Birgitta Nilehn som var med om att starta verksamheten i de då nya lokalerna.

– Jag är mycket stolt i dag, att det fortfarande finns kvar och utvecklas. Allt förändras, men patienterna finns och behöver sin rehabilitering, sa Birgitta Nilehn till Norra Skåne.Verksamheten är omfattande med totalt 45 medarbetare. På somatisk (kroppslig) rehab arbetar sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer, psykologer, sjuk- och undersköterskor, läkare, dietister logopeder med flera.Här arbetar man med allt från att ta hand om sviter av stroke och hjärnskador, till förstörda fotbollsknä, till att lära benamputerade diabetiker att gå igen.– Styrkan är det uttalade teamtänkandet, vi har en stor bredd och jobbar tillsammans. Patienten får ut mer och blir mer uppmärksammade genom vårt sätt att arbeta, summerar kuratorn Isabella Ogelsten som arbetat här sedan 1999.

Annons

En av specialiteterna är att arbeta med benamputerade, och inte minst, få upp dem att gå med protes fortaste möjligt.Flertalet amputerade är diabetiker och flest är i åldersgruppen runt 81 år. -Vi jobbar med att få på protesen snabbt, redan innan såret läkts, förklarar Marie Göransson som är sårsköterska.Vinsterna med att snabbt prova ut och börja använda protes är flera.– Det innebär stora vinster både psykiskt och fysiskt. Inte minst får man träffa andra patienter i samma situation i samband med rehabiliteringen, konstaterar Marie Göransson och Mats Nenzelius som är ortopedingenjör.

bild 1/2
oftast äldre
Rehabilitering av benamputerade
oftast äldre
Rehabilitering av benamputerade
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons