Annons

Mer än bara mål i Zlatan-dokumentär

Sport • Publicerad 8 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
En orgie i mål och hyllningar från tränare
En orgie i mål och hyllningar från tränare

Dokumentären kunde lika gärna ha fått titeln "Inte utan min pappa". När Zlatan Ibrahimovic tillsammans med författaren David Lagercrantz för snart tre år sedan släppte biografin "Jag är Zlatan Ibrahimovic" tecknades en ganska mörk bild av pappan Sefik. En ensam man som, präglad av kriget i Bosnien där släktingar drabbats av den blodiga konflikten, ofta satt i soffan framför teven hemma i lägenheten och drack öl. Zlatan skrev om ett tomt kylskåp och en mentalt frånvarande pappa. I tv-dokumentären (sänds i två delar) kompletteras bilden av Sefik. Han får stort utrymme. Dokumentären kretsar kring Zlatans uppväxt i Rosengård i Malmö, om relationen till Sefik, språnget ut i världsfotbollen och alla målen. I ett halvår har regissören Tomas Axelsson och hans kamerateam följt Ibrahimovic på nära håll. Storyn vävs kring en röd tråd: jakten på målrekordet i landslaget, det han slog mot Estland nyligen. - Det går att lyckas även om chanserna är minimala. Han där från Rosengård, det är han som ska göra det. Vem hade trott det? Jag. Och min pappa, säger Zlatan. "Inte den rätta bilden" - När jag skrev den där boken handlade det om att jag ville säga precis som det var. Och varje gång jag tänker på det får jag ont i magen, men jag ville säga sanningen. Samtidigt är det inte den rätta bilden av honom. Jag kan inte beskriva vilken support han är, att han är min största supporter. Man måste nästan prata med honom, vara hemma hos honom, se allt han gått igenom, för att förstå vilken supporter han är. Det är en fantastisk resa med tanke på vad vi hade innan och vad det har blivit. - Den kombinationen... det finns inget bättre att göra. Jag får gåshud, nästan tårar när jag berättar, men det är så det är, det är den bilden jag vill få fram om honom. Sefik visar runt i sin lägenhet i Malmö. Väggarna är fulla av bilder från Zlatans karriär. Sonen finns till och med avbildad på gardiner. Det är ett besök i ett Zlatan-museum. Sefik har alla matcher sedan tiden i Malmö FF dokumenterade på dvd-skivor. Han bläddrar i klippböcker — där det negativa är bortklippt — och visar tidigare bildsekvenser från sonens ungdomstid, bland annat hans första mål i Skånecupen. Han berättar också om hur han tröstade en ung Zlatan som fick bollen i ansiktet under en match. Enligt Zlatan är just den händelsen skälet till "varför jag inte är så bra på att nicka". Tvungen att vara bättre Under de 65 reklamfria minuterna går Zlatan på djupet kring några händelser och matcher. Han berättar om hur pappan i stället för att betala hyran bekostade sonens pojklagsresa till Tyskland, om hur han själv, med sin bakgrund, behövde kämpa mycket mer än många andra. - Jag var tvungen att vara tio gånger bättre än de andra för att bli accepterad och det triggade mig. Tävlingsdebuten i landslaget — mot Azerbajdzjan 2001 på Råsunda — får mycket utrymme. Där gjorde han det första av de nu 50 landslagsmålen kort efter inhoppet. Publiken krävde med ett taktfast "Zlatan, Zlatan, Zlatan" att han skulle bytas in. - Jag fick en sån gåshud och tänkte att jag ska bara in, jag måste in. Jag låtsades knyta skorna och de skrek ännu mer.  

Fakta:Titel: Ibrahimovic — från Rosengård med mer än ett mål.

Sänds: I två delar, den första onsdag 8 oktober klockan 20.00. Den andra delen sänds måndag 13 oktober klockan 20.00. Varje avsnitt är en timma och 30 minuter.

Handlar om: Så blev han den han är, Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna. I intervjuer berättar Ibrahimovic om med- och motgångar, om hur allt började, om klubbarna, spelarna, ledarna och inte minst om målen i landslaget. Med de två senaste mot Estland klev han förbi Sven Rydell och blev landslagets meste målskytt med sina 50 mål. Men mest av allt handlar den första delen om stödet han under hela karriären fått av pappan Sefik.

Medverkar: Zlatan Ibrahimovic, Sefik Ibrahimovic, Lars Richt, Patrick Vieira, Maxwell, Thiago Silva, Henrik Larsson, Olof Mellberg, Carlo Ancelotti, Laurent Blanc, Kim Källström, Jimmy Durmaz, Erik Hamrén, Lars Lagerbäck, Thijs Sleger, Tommy Söderberg, Mats Olsson med flera.

Producent och regissör: Tomas Axelsson.

Exekutiv producent: Calle Jansson. (TT)

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons