Annons

Upptäckte makaber slakt på gräsänder

OSBY Intill Helge å låg sju slaktade änder- samtliga med bröstfiléerna utskurna.
Osby • Publicerad 9 oktober 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Här i en sänka i marken hittade Magnus Ahlbergs hund Yatzy de slaktade gräsänderna som hade lemlästas på ett grymt sätt. Foto: Maja Ögren Andersson
Här i en sänka i marken hittade Magnus Ahlbergs hund Yatzy de slaktade gräsänderna som hade lemlästas på ett grymt sätt. Foto: Maja Ögren Andersson

– Obehagligt, tycker Magnus som blev mycket illa berörd vid åsynen av de döda fåglarna.Det var i torsdags som Magnus tog med sig hunden Yatzy och körde till den vackra platsen vid Brunkelstorp.– Jag brukar åka hit ganska så ofta. Här är fin natur och en perfekt plats att träna hunden på, säger Magnus.Och det var hunden som efter ett träningspass markerade att någonting inte riktigt var det som det skulle vid en håla i marken.

Yatzy markerade platsen och husse begav sig dit för att kolla upp vad det var som intresserade hunden så.– Fåglarna var dumpade och låg huller om buller i en hög. En bruten vinge låg på en plats och ett huvud på en annan. – Varenda fågel hade fått bröstfiléerna noggrant utskurna. Det var ingen vacker syn, berättar han.– Inget man förväntade sig att möta på en så vacker och fridfull plats precis. Han konstaterar att fåglarna måste ha blivit lockade från vattnet med mat. Det fanns också rester av mat på platsen.Magnus valde att polisanmäla händelsen som betraktas som djurplågeri och brott mot jaktlagen. Några direkta spaningsuppslag finns inte, men polisen är intresserad av att få in alla uppgifter som kan sättas i samband med händelsen.Den uppseendeväckande andslakten har ägt rum någon gång mellan klockan 12 på onsdagen och nio på torsdagsmorgonen. Det vet Magnus eftersom det var lugnt när han var på platsen under onsdagen.

Staffan Rosén, stationschef vid polisen i Osby, har under sina år som polis aldrig varit med om något liknande. – Det har hänt att fåglar har utsatts för skador på olika sätt, men inte att de har slaktats och där förövarna uppenbarligen specifikt har varit ute efter köttet, säger han.– Att avliva djur på ett icke godkänt sätt är olagligt och betecknas som djurplågeri. Likaså är det ett tydligt jaktbrott, konstaterar Rosén.

Maja Ögren Andersson maja.ogrenandersson@nsk.se Tel: 0733-17 13 12
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons