Annons

Europeisk jakt på människosmugglare

Malmö Papperslösa och människosmugglare ska kartläggas i en EU-gemensam polisaktion där svensk polis deltar. Fel fokus, anser Flyktinggruppernas riksråd (Farr).
Malmö • Publicerad 10 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

EU-länder och länder i Schengenområdet borde i stället jobba för att skapa lagliga vägar till Europa för asylsökande.- Eftersom det inte finns några lagliga vägar att komma till Europa så är människor utlämnade till flyktingsmugglare. Det är ett problem eftersom de är i en väldigt sårbar och skör situation, säger Disa Helander i styrelsen för Farr.

Farr föreslår exempelvis att visumtvånget slopas för människor från ett land där det bryter ut en våldsam konflikt och att en asylansökan ska ses som ett giltigt skäl till att bevilja visum.- Eftersom man måste befinna sig i det land där man söker asyl så är det i dag flyktingsmugglare som ser till att människor faktiskt kan komma till Europa, säger Disa Helander.

Annons

Det är inte fel fokus att kartlägga papperslösa och människosmugglare, menar polisen. Även om det ofta är den enda tillgängliga vägen in i EU-länder och länder anslutna till Schengenavtalet för människor i nöd.

- Ja, det kan så vara. Men vi måste jobba och verka mot människosmugglingen. Vi ser att när de tar in dem i Schengenområdet är det ofta över oerhört farliga vägar. Det är ju helt oacceptabla förhållanden och vi kan inte stillasittande sitta och titta på. De tjänar ju stora pengar på detta, säger Petra Stenkula, biträdande chef vid länskriminalpolisen i Skåne, till TT.

Den EU-gemensamma polisaktionen ska pågå i två veckor med start på måndag. Enligt Stenkula har svensk polis deltagit i sju liknande insatser de senaste åren.

Flera medier har rapporterat om att den kommande insatsen har fått kritik för att jaga papperslösa inom Sveriges gränser. Men att jaga människor som har fått avslag på sin asylansökan är inte syftet med operationen, menar polisen.- Det är inte intressant i den här insatsen. Det syftar inte heller till att hitta personer som finns i landet och redan har sökt asyl, utan till att kartlägga vägarna där man smugglar personer och få koll på människosmugglarna, säger Petra Stenkula. Förändrar operationen polisens arbetsmetod ute på fält?- Nä, det gör det inte över huvud taget. Vi har en gemensam uppföljning och ett gemensam arbete som är mer specifikt under de här veckorna där vi arbetar tillsammans. Det skiljer sig inte åt mot en annan vanlig vecka, säger Petra Stenkula.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons