Annons

Upplagt för strid om oppositionsrådspost

HÄSSLEHOLM Både SD och Alliansen gör anspråk på posten.
Hässleholm • Publicerad 10 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Det jämna valresultatet har skapat en osäkerhet inte bara kring styret utan också kring vilket parti som ska få posten som oppositionsråd, och posterna som andre vice ordförande i nämnderna.Den splittrade alliansen, som idag består av M, KD och FP, har tillsammans 15 mandat. Men Sverigedemokraterna är med sina 14 mandat det enskilt största partiet efter Socialdemokraterna.

Alliansen gör ingen hemlighet av att de aspirerar på att ta makten över oppositionsrådsplatsen.– Rent matematiskt är 15 mandat mer än 14. Då är valet enkelt, säger Pär Palmgren (M).

Annons

Patrik Jönsson, gruppledare för SD, är dock lika bestämd i sin åsikt.– Vi kommer absolut att göra anspråk på den posten, och likadant med posten som andre vice ordförande i samtliga nämnder. Det är det största oppositionspartiet som ska ha andre vice ordförande-posterna och oppositionsrådsposten, säger han.

Fullmäktige kommer att avgöra om de viktigaste posterna ska gå till det näst största blocket eller till näst största partiet. Fördelningen av de olika posterna lär dock dröja. Förmodligen görs valen först i december.

bild 1/2
vill göra anspråk på posten som oppositionsråd.
Patrik Jönsson (SD)
vill göra anspråk på posten som oppositionsråd.
Patrik Jönsson (SD)
Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons