Annons

Nollvision antagen – 3 000 dör årligen

skåne Årligen dör 3 000 personer i den svenska sjukvården av vårdrelaterade skador.
Publicerad 11 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

– Det accepteras inte någon annanstans, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet i Skåne.Han har inget svar på hur många fler sjuksköterskor det behövs i Skåne för att säkra patientsäkerheten.– Men vi saknar flera hundra sköterskor. Patientsäkerhet är en av Vårdförbundets paradregler. Vi kräver nollvision. Men hur når vi det när antalet specialistsköterskor har minskat de senaste tio åren. De spelar en avgörande roll för patienterna och säkerheten.

Vårförbundet anser att utbildningen av specialistsjuksköterskor ska vara betald och att nollvisionen ska ligga som grund för all planering i vården.– En sjuksköterska har stort ansvar med att leda arbetet, sköta journalföring och säkra patienternas omvårdnad. Finns det inte tillräckligt många i teamet som kan hjälpa till med det basala finns inte tid för reflektion. Det är en riskfaktor för patientsäkerheten, säger Mats Runsten.Många sköterskor hinner inte äta lunch, eller gå på toaletten.

Vården fungerar, säger tjänstemännen till politikerna. I effektivitetens namn så skär man i kostnaderna. – Vi som arbetar i vården vet att det inte fungerar så. Politikerna har tagit till sig tjänstemännens teoretiska resonemang om effektivisering och lyssnar inte på oss. Två verkligheter krockar, menar Mats Runsten.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons