Annons

Olämpliga läkare ska inte jobba kvar

opinion Svenska domstolar har i över 50 fall missat att underrätta Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om dömda läkare och psykiatriker, avslöjar en P1-dokumentär i samarbete med Ekot
Publicerad 11 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

. Aud Sjökvist, ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, är chockad. ”Det är inte så systemet är tänkt att fungera”, uppger hon till Sveriges Radio.Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd kan återkalla legitimationer om sjukvårdspersonal bedöms som icke lämplig.

Bland de utpekade finns två barnläkare, en dömd för barnmisshandel och en annan för drograttfylla. En psykiater har ofredat en patient sexuellt och en överläkare är fälld för bland annat grov rattfylla, överträdelse av kontaktförbud, sexuellt utnyttjande och våldtäkt mot barn. ”Att en person får fortsätta att verka som läkare efter ett sådant brott är häpnadsväckande. Ingen kan hysa förtroende för en sådan person”, säger Aud Sjökvist till SR.

Annons

Att en domstol underlåter att skicka in allvarliga domar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), exempelvis rattfylla och sexual- och våldsbrott, är i sig ett allvarligt lagbrott och en klandervärd försumlighet.

Men ännu värre är att yrkespersoner som sannolikt borde stängas av från sin utövning får fortsätta, med risk för andras liv, hälsa och integritet. Sådant ska inte kunna hända, ansvar måste omgående utkrävas.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons