Annons

Dyra snabbtåg kan lånas upp utomlands

Skåne Skånsk toppolitiker ser ingen annan lösning.
Publicerad 14 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Det tycker Karin Svensson Smith (MP) ny ordförande i det tungt vägande trafikutskottet.– Detta är en långsiktig finansiering, som innebär en mycket viktig injektion i den svenska infrastrukturen, förklarar Karin Svensson Smith.Hon jämför med industrialiseringen av Sverige på 1800-talet. Då var Sverige fattigt och underutvecklat med en statskassa som i princip gapade tom.– Vi lånade upp stora summor utomlands, som sedan resulterade i en enorm utveckling med nya företag som genererade intäkter, som gjorde landet modernt och rikt. Vi står inför en liknande utmaning i dag, menar Karin Svensson Smith. Statskassan är förvisso inte tom, men landet kan inte på egen hand betala de enorma investeringar som behövs till snabbtåg och fyrspår på södra stambanan. I höst ska prövningen av fyrspåret mellan Malmö och Lund vara klar. Nästa etapp, som ligger längre fram i tiden är att bygga vidare med fyra spår till Hässleholm. – Vi ska bygga om landet till att bli oberoende av fossila bränslen. Vägtransporterna står i dag för den stora delen av koldioxidutsläppen. Industrin och uppvärmning av hus har nästan lämnat det fossila beroendet, fortsätter Karin Svensson Smith.S- och MP-regeringen planerar med stöd av Vänsterpartiet väsentliga höjningar av kilometeravgift- en och bensinskatten. De pengarna behövs till att betala slitaget på redan befintliga vägar och upprustning av järnvägen.– Det vi kallar för Sverigebygget kan inte förlita sig på enbart dessa finansieringar. I dag liknar det närmast ett korthus. Höjda banavgifter drabbar trafikoperatörerna, som hamnar i en sämre konkurrenssituation jämfört med väg- och flygsektorn. Det gynnar inte omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Karin Svensson Smith.Hon vill hänga av de tunga kostnaderna för vägslitaget från investeringar i stora järnvägssatsningar och öppna för en ny finansiering genom upplåning istället.På måndagen träffade SJ:s vd Crister Fritzon, landshövding Margareta Pålsson, Skånes Handelskammares ordförande Stephan Müchler och Karin Svensson Smith folk från näringsliv, universitet och resenärer till en konferens i Lund om järnvägens utveckling.Region Skåne, en rad kommuner och företag har redan som resepolicy att tåg ska vara normalt resande i tjänsten.Panelen fick en skur av förslag från deltagarna om vad som krävs för att göra tågåkandet attraktivare. Marknadsföringen måste bli mycket bättre och miljöaspekten måste framhållas tydligare. Sverige har i dag 76 arbetsmarknadsregioner som knyts samman av flera länstrafikbolag, SJ och olika tågföretag. Finansieringsmodellerna är många. Slå ihop länstrafikbolagen i södra Sverige, var ett förslag.– SJ bör få tillbaka sitt samhällsuppdrag. Det räcker inte med samhällsansvar, menar Karin Svensson Smith.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons