Annons

En glödhet silvermedalj

Osby/lille Första svenska medaljen i Europamästerskapet i svetsning.
Osby • Publicerad 14 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det känns helt fantastiskt, säger Jimmie Karlsson om den åtråvärda medaljen.– Jag har inte fattat det ännu, säger en lycklig Jörgen Persson. Vi har haft bra flyt.Silverglittret strös som bekant inte bara ut över den tävlande Jimmie Karlsson, utan mycket av det gnistrande medaljstoftet hamnar även på lärarna, skolan och utbildningen som sedan länge har ett väldigt gott renommé i landet. – Det är så små marginaler i tävlingen, konstaterar Jörgen Persson. Även om en svetsning är till 99,9 procent korrekt räcker det inte. Det måste vara absolut perfekt.Det innebär många timmars träning för att kunna prestera ett svetsresultat som ligger i den absoluta Europatoppen. Trots det är det ingenting mot den tid som de asiatiska och de amerikanska tävlande lägger ner till VM.– Men de har helt andra resurser och kan träna på heltid under perioder, berättar Jörgen Persson. Här måste vi träna på fritiden. Men samtidigt värderar jag den här medaljen högre med tanke på de resurser vi har.Jimmie Karlsson som ursprungligen kommer från Åmål gick ut yh-utbildningen inom svets i somras. Han är inte den förste svetsaren från Ekbackeskolan som varit framgångsrik på tävlingsfronten. Men så här bra har det aldrig gått.– Det gick bättre än väntat, berättar han och tillägger att han hade en förhoppning att hamna i alla fall bland topp fem.Jörgen Persson var inte bara coach till Jimmie under vistelsen i franska Lille. Han var även domare.Men givetvis är svetsarbetena anonyma när bedömningen görs. Så något favoriserande är inte möjligt.Överhuvudtaget är reglerna strikta.– Jag fick bara prata med Jimmie en kvart på morgonen, en stund på lunchen och en kvart i slutet, berättar Jörgen Persson. Mobiltelefonerna fick de tävlande lämna ifrån sig och krånglande något så fick någon annan gå dit och hjälpa till.Nästa yrkes-EM kommer att äga rum i Göteborg 2016. Men innan dess är det VM i São Paulo i Brasilien 2015. Och dit är Jörgen och Jimmie redan på väg mentalt. Rent praktiskt blir det en hel del träning i Osby. Worldskills som yrkesVM även kallas är det fjärde största arrangemanget i världen efter fotbolls-VM, sommar-OS och vinter-OS. Över 1 000 deltagare tävlar.Även om konkurrensen är stenhård är Jörgen Persson taggad.– Jag vet vad Jimmie behöver träna på och vad vi ska göra för att hämta flera poäng.Tävlingsframgångarna ger som sagt en hel del strålglans till utbildningen på Ekbackeskolan.– Vi ska se till att det är bra produkter som kommer härifrån även om det är produkter på två ben, säger Jörgen Persson med ett brett leende. Här finns ett oerhört bra engagemang. Samma dag som silvermedaljen togs hem fyllde Jimmie 20 år och just nu söker han jobb. Men med ett cv som innehåller en silvermedalj lär sökandet troligen gå något lättare än för de flesta andra.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons