Annons

Rekordlågt vattenstånd

IMMELN Stor oro för djurliv och turism: ”Folk tycker det är katastrof”.
Publicerad 14 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Torvald Persson vid Immeln.
Torvald Persson vid Immeln.

Torvald Persson bor vid Immeln och har länge varit engagerad inom bland annat fiskevårdsområdesföreningen. Han är en av många oroliga fastighetsägare vid sjön som tvingats konstatera att Immeln töms på vatten.

Torvald kan inte minnas att vattenståndet någon gång varit så lågt som det är nu. När han skulle dra upp båten ur sjön inför vintern låg den inte längre i vattnet, utan på torra land.– Och jag har sett flera nya öar, eller stenrösen, som har dykt upp. Jag har pratat med många som berättat att propellrar till båtar körs sönder eller att de plötsligt inte kommer ut med båten för att det är stenar i vägen. Folk tycker att det är katastrof.Torvald Persson är orolig för djurlivet. Han menar att den biologiska mångfalden påverkas negativt av de förändrade vattennivåerna. Att kräftorna har försvunnit från Immeln har Norra Skåne tidigare berättat om. Det är inte helt klart varför kräftorna är borta, men Agne Andersson – ordförande för Immelns fiskevårdsförening – säger till Sydnytt att kräftor mår väldigt dåligt av den här typen av sänkning av sjöar. Enligt Andersson saknas i dag 20-25 procent av den totala vattenmängden i sjön.– Det är klart att det har betydelse för djurlivet, säger han till Sydnytt.Torvald Persson pekar även på att sikens lekplats förstörs. Han säger vidare att vattnet blir grumligare på grund av den låga vattennivån.– Sjön är en pärla, men pärlan har blivit grumligare. Volvo i Olofström, som ligger nedströms, reglerar flödet och vattennivån. Volvo håller sig inom de tillåtna gränserna enligt en vattendom från 1940-talet. Variationerna som tillåts enligt vattendomen är dock alldeles för stora, enligt Torvald Persson.– Det insåg alla att den kunde man inte gå efter, det skulle påverka sjöns biologi, säger Persson. Därför kom man fram till en överenskommelse, en idealkurva, som varierade över året. Men den har Volvo slutat att rätta sig efter. Anledningen är rädsla för översvämningar.– Vi har helt enkelt förändrat vår riskbedömning, säger Jonas Knutsson, kommunikationschef på Volvo Cars i Olofström till Sydnytt.– Skulle det komma ett större regn och vi får ett hundraårsflöde så riskerar vi svåra konsekvenser.Torvald Persson köper inte förklaringen:– De vill ha både hängslen och livrem och handskar och vantar. De följer lagen, men det här bör vara en moralfråga. Ska man fördärva en sjö av rädsla för ett regn som kanske kommer vart hundrade år? Även turismen kan påverkas negativt. Camping, kanotturer, fiske, båtturer – Immeln lockar turister från när och fjärran. Fiskevårdsföreningen uppmanar nu berörda kommuner och länsstyrelsen att agera.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons