Annons

Bolag vill få ett slut på läckande ledningar

OSBY Först ska politikerna säga ja till investeringsbudget.
Osby • Publicerad 15 oktober 2014 • Uppdaterad 15 december 2021
I förra veckan lagades en stor läcka i Marklunda. ARKIVBILD
I förra veckan lagades en stor läcka i Marklunda. ARKIVBILD

En inventering av behoven när det gäller beläggningsarbeten på kommunens vägar har nyligen avslutats. Den blir en faktor när det gäller vilka vattenledningar som ska åtgärdas.– Det hänger ihop, förklarar Lars-Inge Harryson, verksamhetschef för ledningsnätet inom det relativt nystartade bolaget SBVT, där de fyra kommunerna Osby, Östra Göinge, Bromölla och Olofström samarbetar när det gäller va-frågor.– En höjd va-taxa ger oss utrymmen för förbättringsåtgärder i ledningsnätet men åtgärderna hänger ihop med hur förbättringsåtgärderna på kommunens vägar ser ut och prioriteras. Arbetet med att ta fram ett genomarbetat förslag till ledningssträckor som bör prioriteras pågår men vilka ledningar det handlar om vill inte Harryson i det här läget säga.– Nej, det är för tidigt. Förslagen ska presenteras för Osby kommun först. Det är ingen hemlighet att kommunens ledningsnät behöver genomgå omfattande reparationer. Förre va-chefen i kommunen, Lars Svensson, som numera är dricksvattenansvarig i SBVT, påtalade ofta problemen med att det lappades och lagades alldeles för mycket.

Något som man nu åtgärdar och som ses som akut är ledningarnas avstängningsventiler som gör att en läcka i ett rörledningssystem snabbt kan avgränsas. Lönsboda är en av de orter som ofta drabbas av problem med vattenförsörjningen. – Det handlar till stor del om en liten produktionskapacitet till en stor vattenreservoar. Tappar vi vatten genom en läcka tar det tid att bygga upp nivån igen. Vi ska titta närmare på den problematiken. Harryson är nöjd med hur SBVT:s samarbete utvecklas.– Ett bra betyg fick vi en söndag i Lönsboda när jourhavande i driftområdet Östra Göinge och Osby jobbade med en läcka.”Så snabbt brukar inte så många mannar vara på plats”, sa en Lönsbodabo.– Det beror på att de som har jouren i kommunernas driftsomåden samarbetar. Resurser kan snabbt sättas in från alla fyra kommunerna om det behövs, förklarar han.

bottom
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons