Annons

Ebolainsats i elfte timmen

Opinion Västvärlden har hitintills ägnat sig åt att tävlan i att deklarera att ebola inte kan spridas hit och mindre åt att stoppa den på plats så att detta tvärsäkra påstående bli sant.
Publicerad 15 oktober 2014 • Uppdaterad 25 november 2021

Sverige skickar nu inte bara resurser utan personal till Västafrika, vilket är det som behövs. Enligt den internationella aktivistorganisationen Avaaz finns endast 120 läkare i området i nuläget. Även om siffran skulle vara för låg har det varit en orimligt stor börda för inhemsk personal. Som tur i oturen verkar fler och fler länder inse att vi har en unik möjlighet precis nu att minska spridningen. FN:s ebolasamordnare Anthony Banbury säger att det rör sig om ett fönster på 45 dagar innan smittan blir utom kontroll. Den ovan nämnda aktivistorganisationen Avaaz försöker sig på ett intressant koncept: att vädja till sina miljontals medlemmar att åka till Västafrika i en insats som Avaaz koordinerar som mellanhand till hjälporganisationer på plats. Att döma av antalet anmälningar finns det ett enormt intresse för att bli frivillig. Idealet vore om huvudsakligen personal utifrån arbetade med sjukdomen. Västafrikansk vårdpersonal riskerar att själva bli smittade på grund av dålig utrustning och bristfällig säkerhet. Rätt utbildad personal löper däremot liten risk. Om man lyckas med mobiliseringen kan epidemin dämpas ganska snart. Alternativet, med 10 000-tals smittade, är otänkbart.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons